ManşetlerMüzikRöportajlarSanat

0

Üretken Bir Müzik İnsanı: Mehmet Özkaya

Mehmet Özkaya kimdir? Bize biraz kendinizden söz eder misiniz?

28 Yıllık TRT sanatçısı, koro eğitmeni, besteci ve şimdi de yapımcı olarak; üretmeyi, güzellikleri ortaya çıkarmayı ve gönül birliği oluşturmayı seven, sevgiyi yaşamın temel amacı olarak gören, kendisiyle ve çevresiyle barışık biri olarak kendimi tarif edebilirim.

Müzikle tanışmanız nasıl oldu?

Orkestrada gitar çalan ağabeyimin eve getirdiği müzik aletlerini gizlice kurcalamaya başlamam, bunun öncesinde annemin söylediği beyitler ve güzel şarkılar benim müzikle tanışmamı sağladı. İlkokulda koroya seçilip şarkılar söylerken yaşadığım heyecanı hiç kaybetmedim.

Çıkardığınız albümlerle ilgili bilgi alabilir miyiz?

İlk albümüm, 2010 yılında İTÜ-İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Mustafa Gediktaş anısına yapılan benim için çok özel olan konserimden alınan kayıtlardan oluşturduğum “Senfonik Türk Müziği Konseri” albümüydü. İkinci albümüm, 2013 yılında Çağdaş Müzik Orkestrası ile yaptığımız konserden alınan kayıtlardan oluşturduğumuz albümümdü. Üçüncü albümüm ise, çoğunluğunu kendi bestelerimden oluşturduğum bir stüdyo çalışmasıdır.

Yurt içinde verdiğiniz konserlere ek olarak yurt dışında da konser verdiğinizi biliyoruz. Bu konserleriniz hakkında bilgi verir misiniz? 

Yurt dışı konserlerim arasında özellikle, bu güne dek on defa gittiğim Azerbaycan konserlerimdeki sevgiyi, ilgiyi ve sıcak dostlukları unutamam. Bende oldukça özel bir yere sahiptir Azerbaycan. Amatör korolarımızla birlikte gittiğimiz; Berlin, Köln, Kıbrıs ve Makedonya konserleri unutamadığım diğer konserlerdir. Umarım pandemi süreci çabuk biter ve tekrar güzel konserlerde buluşuruz.

Gelecekte yapmayı planladığınız veya bu gün devam etmekte olan projeleriniz var mı, bilgi alabilir miyiz?

Yeni bestelere ve projelere her zaman açığım. Yakın zamanda gerçekleştirmeyi düşündüğüm çok özel bir proje var. Bundan sonraki projelerim ise yine ürettiğim bestelerimden oluşan çalışmalar olacak. Stüdyomuzda albüm çalışmaları ve kayıtları yapıyoruz. Özellikle “Amatörlere Profesyonel Kayıtlar.” sloganıyla hayata geçirdiğimiz projeyle birçok arkadaşlarımızın bestelerini değerlendirip kendilerine albüm ve  single çalışmaları yaptık.

Seyahat etmeyi sever misiniz? En çok hangi tür seyahatlerden keyif alırsınız? (eğlence, kültür, sağlık, eğitim, yaz, sonbahar, kış tatili vb)

Seyahat etmek bana göre zihnin rejanasyonun en keyifli halidir. İnsan yeni ve farklı yerler keşfederek farklı kültürleri tanıyarak ufkunun açılmasını, daha geniş ve kapsamlı düşünmeyi öğreniyor. Vizyonunu genişletiyor. Tatil tercihlerim mevsime göre değişir. Ancak her türlü tatili severim.

Seyahat edeceğiniz rotayı tespit ederken dikkat ettiğiniz hususlar nelerdir?

Seyahatlerimdeki rotayı; öncelikle görmediğimi yerleri görmek, sonra çok beğendiğim yerleri bir kez daha görerek anıları tekrar yaşamak üzere planlarım.

Balkan ülkelerine seyahat etme fırsatınız oldu mu?

Amatör koromuzla Makedonya konserime gittiğimizde Üsküp, Bulgaristan, Selanik ve civarını görme fırsatım oldu. Soydaşlarımızla tanışmak, sohbet etmek, geleneklerimizin ve kültürümüzün ülke dışında yaşadığını görmek bana güzel duygular hissettirdi.

Balkanlardan Türkiye’ye göç etmiş ve bu yönüyle öne çıkan tanıdığınız var mı? Eğer var ise;  Balkan   kültürü,  gelenek  ve  görenekleri   hakkında   fikirlerinizi,  gözlem  ve tecrübelerinizi bizimle paylaşır mısınız?

Bence Balkanlar yeryüzünün en renkli coğrafyalarından biridir. Farklı kültürleri birarada yaşatan örnek bir bölgedir. Soydaşlarımızın vatan ve bayrak sevgisi yanında geleneklerimizi sürdürmeleri kültürümüzü yaşatmaları oldukça etkileyici. Tanıdıklarım ve dostlarım var tabi ki. Mesela proje ortağımız menajerim Cüneyt İlter. Mesela Necla Dursun. Balkanlı tanıdıklarımın zaman zaman paylaştığı anılar bana onların oldukça keyifli bir çocukluk dönemi geçirdiklerini anlatıyor. Küçük nüanslar olsa da geleneklerimizi Balkanlarda, doğumdan ölüme kadar yaşatıldığını gösteriyor.

 Balkan müziği hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz? 

Balkan Müziği armoni zenginliğinin en fazla olduğu müziklerden biridir. Farklı kültürlerin bir arada yaşayıp yoğrulmasıyla zenginleşmiş ve geniş bir bölgeye yayılmıştır. Balkan Müziğinin etkilerini Orta Avrupa’dan Orta Anadolu’ya hatta Batı Karadeniz’e kadar duyabiliriz.  Türk müziğinin etkisini taşıdığı gibi başka etnik müziklerin etkilerini de taşır. Sevdalinka, Rebetiko şarkılarıyla Rumeli türküleri, aslında ortak kültürümüzün yansımalarıdır. Hatta bana göre ortak kültürün müzikte vücut bulmasıdır.

Seslendirmekten   keyif   aldığınız   Balkan   eseri/eserleri   var   mı?   Konser repertuvarlarınızda Balkan şarkılarına yer veriyor musunuz? 

TRT Radyo Sanatçısı olarak çalıştığım yıllarda Rumeli Türkülerini çok severek söylerdim. Koroların repertuarlarında Rumeli Türküleri olmazsa olmazlardır. Makedonya konserinde Rumeli Türkülerini soydaşlarımızla birlikte seslendirmiştik. Ortak şarkılarımızı türkülerimizi beraberce söylerken yaşadığım mutluluk tarif edilemez.

Balkan mutfağı hakkında bilginiz var mı, yemeklerinden tattınız mı, fikirlerinizi öğrenebilir miyiz? (burek, elbasan tava, kapama, kaçamak, simitpoça vb)

Balkan mutfağının Türk mutfağı ile oldukça benzerlik taşıdığını düşünüyorum. Dolayısıyla hiç yabancılık çekmeden yediğim Balkan yemeklerini oldukça severim.

 

Not:  “necladursun.com – bir balkan esintisi” ailesi olarak Sn. Mehmet Özkaya ’ya teşekkür ederiz.

Bizden Haberdar Olun!

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed