12 Mart 1921 de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gerçekleşen oylamada Mehmet Akif Ersoy’un şiiri İstiklal Marşı olarak kabul edildi. Birinci olan şaire verilen 500 liralık ödülü Ben bu şiiri para için yazmadım diyerek Türk Halkına bağışlayan Mehmet Akif’in eseri 724 şiir arasından seçilmişti.
20 Aralık 1873’te Fatih’te dünyaya gelen İstiklal Marşı’mızın şairi Mehmet Akif Ersoy’un baba ocağı olan Kosova’nın batısındaki İpek şehrinde, 12 Mart 2024 Salı günü düzenlenen etkinlikle anıldı.
TMV-Türkiye Maarif Vakfı tarafından İpek Haxhi Zeka Üniversitesi Hukuk Fakültesi Salonu’nda düzenlenen Mehmet Akif Ersoy’u Anlama ve Anma programında konuşan Türkiye Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı, Mehmet Akif Ersoy’un babası Tahir Efendi’nin doğduğu şehirde bu etkinliği düzenlemenin son derece anlamlı ve değerli olduğunu dile getirdi. Konuşmasının devamında; Kosova ve Türkiye veya daha genişletirseniz Anadolu ve Balkanlar, birbirine yüzyıllar boyunca sıkı sıkıya bağlı etle tırnak olmuş, adeta tek bir kültür ağacının farklı dalları gibi birbirinden beslenen iki coğrafya olmuştur dedi.
Günün anlam ve önemine dair yapılan diğer konuşmaların ardından Mehmet Akif Ersoy’un hayatıyla ilgili sinevizyon gösterimi yapıldı. Kosovalı Türk şairler Zeynel Beksaç, İskender Muzbeg ve Yunus Şimşek Ersoy’un şiirlerini okudular.
Panelden sonra; Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi İstiklal Marşı’nın yazarı, milletvekili, şair ve mütefekkir Mehmet Akif Ersoy’un Kosova’dan İstanbul’a göç etmeden önce ailesinin yaşadığı, İstog Belediyesi’ne bağlı Suşitsa (Susica) Köyündeki evlerinin ziyaretiyle program son buldu.