İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Kuzey Makedonya Kültür Merkezi ‘Birlikte Var Olmak’ temasıyla Kuzey Makedonyalı kadın sanatçıları ağırladı. Etkinlik süresince yani 26 Mayıs 2024 ile 30 Mayıs 2024 tarih aralığında her gün kültür merkezine gelen ve eser üreten sanatçıların tabloları etkinliğin son gününde sanatseverlerle buluştu.
Tarih, kültür ve sanat dolu İstanbul’da; düşünce, fikir ve kavram olarak yankılanan, sanatsal bir çığlık atarak bu sergiyi taçlandıran Kuzey Makedonyalı kadın ressamlar Lulzime Leka, Enesa Memeti, Drenusha Palloshi, Akime Nasufi Rexhepi, Jana Maneva Čuposka, Ana Trajkovska, Katerina Tanevska ve Ebru Selman’a, Kuzey Makedonyalı kadın ressamları İstanbullu sanatseverlerle buluşturma yolunda emek veren, refakat eden küratör ve sanat tarihçisi Jelldez Asani’ye, etkinliğe ev sahipliği yapan İstanbul Kuzey Makedonya Kültür Merkezi’ne, kültür merkezi müdürü Valmir Aziri’yi ve güler yüzüyle konuklarla birer birer ilgilenen Hülya Hilmi’yi kutluyoruz.
Bir Balkan Esintisi Ailesi olarak katılım sağladığımız etkinliğin son gününden fotoğraflarla sizleri baş başa bırakırken etkinliğin basın bildirisini ilginize sunuyoruz..
“Birlikte Var Olmak -Together As One
‘Birlikte Var Olmak’ teması çerçevesinde gerçekleşecek olan bu sergi, sadece sanat ve kültür açısından büyük bir adımı temsil etmekle kalmıyor aynı zamanda Kuzey Makedonya’dan katılan kadın sanatçıların tanıtımında da tarihi bir anı temsil ediyor.
Sergide var olan “Bir Arada” sloganı, zengin bir kültür ve etnik köken mozaiğinden gelen sanatçılar arasındaki birliği ve paylaşılan gücü simgeliyor.
Bu sanatsal koloni, kadınların seslerinin ve yeteneklerinin daha geniş bir uluslararası sahnede duyulması ve takdir edilmesi açısından eşsiz bir fırsat sunarak, kadın sanatçılara dünya sanat tarihinde hak ettiği yeri veriyor. Bu sergi, kadınların bir araya geldiğinde sanat dünyasını değiştirme ve aynı zamanda çeşitliliğe sahip bir toplum inşa etme gücüne sahip olduklarının güçlü bir kanıtı olarak da gösterilebilir.
Bu koloni, Makedon sanatçılara etkileşimde bulunma, benzersiz bakış açılarını paylaşma ve kutlama fırsatı vererek, ortak ruhları bakımından benzer olduğu kadar farklı eserler yaratma fırsatı da veriyor.
Sanatçılardan bazıları, dünyevi nesneler, figürler, kuşlar, sembolik konular gibi gerçekliğin alışılmadık bir karışımı olan bu motifleri alışılmadık boyut ve şekillerde eserlerine yerleştirip hayali bir dönüşümle kullanarak bir gerçeklik oluşturuyorlar. Bu eserlerin çağrışım dünyası gizli, ruhsal olarak zenginleştirilmiş ve ustalıkla sunuluyor.
Tüm bu çalışmalara daha yakından bakıldığında, modern ve post modern yönelimler uğruna geleneksel biçimlerin reddedilmesinin çağdaş gerçekliğin karmaşıklığını yansıttığı daha açık hale geliyor.
Sanatçıların çalışmaları ve özverileri: Lulzime Leka, Enesa Memeti, Drenusha Palloshi, Akime Nasufi Rexhepi, Jana Maneva Čuposka, Ana Trajkovska, Katerina Tanevska ve Ebru Selman; sonunda kadın varlığının gücüyle, tarih, kültür ve sanatla dolu İstanbul’da; düşünce, fikir ve kavram olarak yankılanan, sanatsal bir çığlık atarak bu sergiyi taçlandırıyorlar.”
YILDIZ ASANİ – Sanat Tarihçisi
1 Yorum. Yeni Yorum
kuzey Makedonya kültür merkezinin olduğu yeri çok seviyorum. İstanbul’un kalbinde Atatürk kültür merkezinin hemen yanında. bence herkes gitmeli.