Bosna Hersek

0

Bosna Hersek Hakkında Genel Bilgi

Balkan yarımadasının kuzey batısında bulunan Bosna Hersek hakkında  bilgilerin yer alacağı bu bölümde, ülke hakkında kısa aktarımların yapılması amaçlanmıştır.

Bosna Hersek Cumhuriyeti Hırvatistan, Sırbistan ve Karadağ ile sınır komşusudur. Ülkenin kuzeyi Bosna, güneyi Hersek olarak adlandırılır. Ülke adını Horion Bosona’dan almakta olup eski dilde “iyi ve güzel insanların bölgesi” anlamına gelmektedir. Başkenti Saraybosna olan ülkenin Adriya Denizi’ne 20 km lik bir limanı bulunmaktadır. Ticari liman özelliği taşımayan bu limanın adı Polçe Limanı’dır ve Hırvatistan tarafından kiralanmıştır.

Topraklarında kimyasal ilaçlama ve gübreleme yapılmayan Bosna  Hersek’te önemli ölçüde organik tarım yapılmaktadır. Turizm, tekstil, odun ve maden üzerine kurulu bir ekonomiye sahiptir.

En yüksek dağı Magliç Dağı olan Bosna Hersek’in orta ve güney bölümleri dağlık, kuzeybatı bölümleri tepelik, kuzeydoğu bölümleri ise düzlüktür. Dağlık yeryüzü şekilleri üçgene, sınırları itibariyle bir kalbe benzeyen ülkede Sırpça, Hırvatça ve Boşnakça resmi dillerdir.

Manyaça, Çemernika, Rança, Vlaşiç, Zviyezda ve Devetak dağları zengin maden yataklarına sahip olmasından kaynaklı “Maden Dağları” olarak adlandırılmaktadır. Adının hakkını verircesine; demir, kömür, boksit, bakır, krom, alüminyum, çinko, kurşun, barit, kaolin, alçı ve tuz başta olmak üzere yeraltı kaynaklarında nadir rastlanan bir çeşitlilik mevcuttur.

Konumu ve topografyası sebebiyle bölgesel iklim özellikleri gösteren Bosna Hersek’te genellikle karasal iklim hakimdir. Denize kıyı olan 20 km lik bölümde ise Akdeniz iklimi yaşanmaktadır. Kotlaniç, Orlovaç, Kladopoye, Veliko, Prokoş ve Ştirin ise Bosna Hersek’te bulunan göllerden bazılarıdır.

Yıllık ortalama yağışın yüksek olması ülkenin büyük bir bölümünün orman örtüsüyle kaplanmasına neden olurken bağcılık, meyvecilik, sebzecilik ve seracılık için koşulları uygun hale getirmektedir. Ülkenin kuzeyinde kış ayları oldukça sert geçerken uzun süren bir yaz dönemi yaşanmaktadır. Su bakımından zengin ülkedeki çayır ve meralarda büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır. Göçebe hayvancılık benimsenen bir tekniktir.

Una, Sana, Sava, Bosna, Drina, Neretva ve Vrbas ülkenin başlıca nehirleridir. Drina, Neretva ve Vrbas akarsularında yapay göller inşa edilerek elektrik üretimi yapılırken tarım amaçlı sulama yapılmaktadır. Ülkenin hemen hemen yer yerinde bulunan akarsular balık çiftliklerinin kurulmasını olanak sağlarken erik üreticiliği ekonomide önemli bir paya sahiptir. Başlıca tarım ürünleri tahıl ve patates iken endüstri bitkileri kulvarında ise tütün ilk sırada yer almaktadır.

Ülke topraklarının bileşenlerindeki çeşitlilik bitki örtüsüne de yansımaktadır. Balkan yarımadasına özgü çiçek türlerinin büyük bir bölümü Bosna Hersek’te bulunmaktadır. Aynı durum hayvan çeşitliliği için de geçerlidir.

Tarih boyunca ulaşım güzergahları üzerinde bulunmuş olan Bosna Hersek’ten geçen iki önemli transit yol bulunmaktadır. Tuna Nehri’nden Adriya Denizi’ne, Orta ve Batı Avrupa’dan Orta Doğu’ya uzanan bu iki mühim güzergah karayolu ve demiryollarının oluşması ve gelişmesinde önemli rol oynamıştır. Kurak dönemler nehirlerin su seviyesinde düşüşler yaşattığından akarsu bakımından oldukça zengin olan ülkede akarsu ulaşımı bir seçenek olamamaktadır.

Bosna Hersek’in eskinin ve yeninin büyülü bir karışımı olduğu söylenebilir. Mimariden yeme içme kültürüne, giyim kuşamdan gelenek göreneklere kadar müthiş bir karışımı ihtiva eden ülke, kültürel miras bakımından turistlerin ilk sıralardaki tercihlerindendir. Yaz ve kış turizminin yanında şifalı sularıyla sağlık turizmi, görsel sanatlar için açık hava müzesi olmasıyla bir eko turizm durağıdır. Son yıllarda termal turizm ve inanç turizmi amacıyla gelenlerin sayısında artış yaşandığı kaydedilmektedir.

Meteoroloji istasyonu bulunan Byelaşnisa Dağı, 1984 yılında 14.Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmıştır. Rafting, kano ve su yarışları için oldukça uygun olan akarsularda spor faaliyetleri gerçekleştirilirken her yıl zümrüt renkli Neretva Nehri üzerindeki 28 mt yükseklikteki Mostar Köprüsü’nde Geleneksel Mostar Köprüsü Atlayışları düzenlenmektedir.

Görsel: Başçarşı – Saraybosna – Bosna Hersek

Bizden Haberdar Olun!

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

En Çok Görüntülenen Gönderiler