Flija(Filya) böreği bir Balkan lezzetidir ve adı bölgelere göre değişmektedir. Bazen fli olur, bazen flija. Fluya ve fulya denildiği de görülür. Ana malzemeleri yoğurt, kaymak, un, tereyağı ve su olan flija için Arnavutluk’ta her yılın 18 Mart Flija Günü olarak kutlanır. O gün insanlar yakınlarını börek yemek için evlerine davet ederler.
Kendine has hazırlama yöntemiyle kimlikli bir Arnavut sini böreği olan flijanın yapımı sabır ve maharet ister. Bu sebeple kadınlar özel günlerde yapmayı tercih ederler. Hatta yapımı için zaman ayırmanın sorun olmadığı zamanları tercih ederler. Pişerken sürekli kontrol edilmesi gerektiğinden birkaç komşu bir araya gelerek yapmayı tercih etmek de diğer bir seçenek olur. Geniş zamanda ve itinayla yapılırsa Ramazan ayarlarının (özellikle de sahurların) gözdesi olan flijada daha başarılı sonuçlar elde edilir.
Bu konuda birkaç özel hususta bilgi vermek söz konusu olursa ilk olarak söylenmesi gereken temel esas odun ateşi üzerinde hazırlanmasıdır. Böreğin bulunduğu tepsinin üzerine tepsi büyüklüğünde bir kapak örtülerek pişirilir. Kapak, uzunca bir demir çubuk ya da tutmaç kısmına geçirilmiş bir zincirle kaldırılır. Ağızda dağılması için hamurun iyice karıştırılması diğer önemli noktadır. Bunun için un ve suyu boza kıvamına gelene dek karıştırmak gerekir. Hazır hale gelen karışım tepsiye üçgen şeklinde sıra sıra dökülür. Tüm bunların kolaylıkla yapılması için hazırlanan harc sini sacayağının üzerine oturtulur. Harc kat kat dökülür ve her kat ayrı ayrı pişirilir. Dökülen hamurların üzerine eritilmiş kaymak serpilir. Pişirme esnasında sininin üzerini kapatan kapağın sıkı sıkıya örtülü olmasına dikkat edilir. Kapağın üzeri küllendirilmiş odun koruyla doldurulur ve böylece sininin alttan ve üstten pişmesi sağlanır ki bu teknik ona lezzet verir. Son olarak üzerine kaşık ile yoğurt dökülerek pişirilir. Bu kadar uğraş oldukça zaman alır ki tercih edilen katman miktarına göre en az 3 saat sürebilmektedir.
Dinlendirilerek servis edilen börek üzerine bir yemek kaşığı sirke boca ederek tüketimi tercih meselesidir. Havuç dilimi şeklindeki servisiyle yanında karpuz, bal, reçel ve ev yapımı meyve suları tüketilebilir. Bunun yanısıra tuzlu tüketime de uygun olan muhtevasıyla acı sos ile yemek de keyif verir. Bir Balkan Esintisi Ailesi olarak bizim tercihimiz çayın yanında tuzlu halidir.
İçerik videosu için: https://www.youtube.com/shorts/XPmud-yqVfU