Hırvatistan

0

Hırvatistan Hakkında Genel Bilgi

Balkan yarımadasının kuzeybatısında bulunan Hırvatistan hakkında  bilgilerin yer alacağı bu bölümde, ülke hakkında kısa aktarımların yapılması amaçlanmıştır.

Başkenti Zagreb olan ülkenin sınır komşuları; Bosna Hersek, Sırbistan, Macaristan, Slovenya, Karadağ’dır. Bosna Hersek’in Neum kentinin 20 km uzunluğundaki Adriya Denizi kıyısıyla kesintiye uğrayan kıyı şeridi ülkenin turist çeken bölümüdür.

İrili ufaklı adalardan ve Adriyatik’e olan kıyısı boyunca alçak dağ ve ormanlık arazilerden müteşekkildir. Bin kadar ada ve adacık olan ülkede sadece 50 kadarında yerleşim bulunmaktadır. Dağların denize paralel uzandığı Hırvatistan’daki bazı adalar; Rab, Hvar, Kırk, Lopud, Pag, Vis ve Susak’tır.

Resmi dilin Hırvatça olduğu ülkede Dinar Dağları’nın kuzeyinde karasal iklim, güneyinde Akdeniz iklimi yaşanmaktadır. Kireçtaşı dizileriyle birbirine bağlanmış olan 16 göl ve şelalenin oluşturduğu Plitvice Gölleri turkuaz, yeşil, mavi ve gri renkleriyle dikkat çekmektedir. Drava, Kupa, Tuna ve Sava Hırvatistan’ın nehirlerinden bazılarıdır.

Kıyı kesiminde maki bitki örtüsü bulunan ülkenin ormanlık bölgelerinde yabani hayvan biyolojik çeşitliliğiyle ün yapmıştır.

Nüfus azalması ve işsizlik problemiyle yüz yüze olan, okuma yazma oranı yüksek olduğu kaydedilen ülkede Rijeka, Zadar, Sibenik, Split, Solin ve Dubrovnik önemli yerleşim yerlerinden bazılarıdır.

Özel aile çiftliklerinin önemli bir yer tuttuğu tarım dışında orman ve balıkçılıkla geçimini sağlayan Hırvatistan’ın zeytin, meyve ve üzüm diğer geçim kaynaklarıdır. Çiçek ve aromatik bitki yetiştiriciliği gelişmiş olan ülkede yüksek kalitede kereste üretimi yapılmaktadır.

Oldukça gelişmiş balıkçılık ve balık işleme endüstrisi bulunan Hırvatistan’da kömür, kalsiyum, alçıtaşı, silis, doğal asfalt, kil, tuz ve demir başta olmak üzere yer altı zenginlikleri bulunmaktadır. Petrol yatakları bulunan ülkede doğal gaz çıkarma faaliyetleri bulunmaktadır.

Batı Avrupa-Karadeniz ve Doğu Avrupa-Baltık Ülkeleri arasındaki karayolu koridorunun ülkeden geçmesi sebebiyle önemli bir coğrafi konuma sahiptir. Uluslararası taşımacılığa uygun limanlarıyla deniz taşımacılığı ülke ekonomisinde büyük paya sahiptir.

Ülkenin uzun bir sahil şeridine sahip olması ve bu alanda Akdeniz iklimi yaşanması gelir kaynağı olarak turizmi desteklemektedir. İtalya, Almanya, Avusturya, Macaristan, Çek ve Slovenya’dan turist çeken ülkede ortaçağ kıyı kentlerine ilgi yüksektir. Çok sayıda mavi bayraklı plajının olması ise ülkenin gurur kaynaklarındandır.

Bizden Haberdar Olun!

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

En Çok Görüntülenen Gönderiler

Herhangi bir sonuç bulunamadı.