Balkanlarda bulunan Karadağ hakkında bilgilerin yer alacağı bu bölümde, ülke hakkında kısa aktarımların yapılması amaçlanmıştır.
Güneydoğu Avrupa’da yer alan Karadağ’ın sınır komşuları; Kosova Cumhuriyeti, Arnavutluk, Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan’dır.
Yeryüzü şekilleri bakımından oldukça çeşitli olan ülkede; ovalar, havzalar, kireçtaşı dizileri, dağlar, tepeler ve sahiller bulunmaktadır. Avrupa’nın en engebeli ülkelerinden biri olan Karadağ’da yine Avrupa’nın en derin kanyonlarından biri olan Tara Kanyonu bulunmaktadır. Bu gün zipline doğa sporu tutkunları tarafından ziyaret edilen kanyondan akan Tara Nehri Avrupa’nın en büyük tatlı su kaynaklarından birdir.
Kıyı kesiminde Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü Karadağ’ın kuzey kesimlerinde karasal ilkim yaşanmaktadır. Başkenti Podgorica olan ülkede genel olarak ılıman bir iklim hakimdir.
İbre, Tara ve Bojana ülkenin önemli nehirlerindendir. Skadar Gölü Karadağ ve Arnavutluk sınırında bulunmakta ve Avrupa’nın en önemli kuş rezervlerinden birine ev sahipliği yaparken inanılmaz güzellikteki nilüfer çiçekleriyle ünlüdür. Kış turizmine ev sahipli yapan ülkenin Zabljak bölgesinde bulunan bir krater gölü olan Kara Göl ülkenin diğer bir gölü olup doğal güzelliği ile göreni büyülemektedir.
Endemik bitki türü bakımından Avrupa’da büyük bir paya sahip olan ülkede, kıtanın en yaşlı ağacı unvanına sahip 2.500 yaşında bir zeytin ağacı bulunmaktadır.
Karadağlı dilinin resmi dil olduğu ülkede Niksic, Herceg Novi, Kotor, Bar, Tivat, Budva, Rozaje, Ülgün ve Bijelo Polje önemli yerleşim merkezlerinden bazılarıdır. Eski başkent Cetinje(Çetinye) de tarihi eserler bakımından zengin ve rakımı oldukça yüksektir.
Tarımsal üretimi; sığır, keçi ve koyun başta olmak üzere hayvancılığın oluşturduğu Karadağ’da şarap ve süt üretimi önemli ekonomik kalemlerdir. Diğeri ise; narenciye, zeytin, orman ürünleri, erik, doğal kaynak suları, balcılık, yabani tıbbi bitkiler ve mantarlar olarak sıralanabilir.
Alüminyum, tuz, linyit, kömür ve boksit yeraltı zenginliklerindendir. Bar şehrindeki limanı, gelişmiş karayolu ve tren yollarıyla ülkenin stratejik gelişimine katkı sağlamaktadır.
Kültür, tarih, yaz ve kış turizmi bakımından olanaklara sahip Karadağ’ın Kotor şehri UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınmıştır.
Görsel: Genel Görünüm – Kotor – Karadağ