Hatice Durgud, Bulgaristan Kırcaali ‘de doğmuş, doğduğu yerdeki ilk ve orta öğretiminin ardından Filibe ‘de endüstri mühendisliği eğitimi almıştır.
Hayatını doğduğu topraklarda devam ettiren şair yakın zamanda Yerel Yönetimler alanında yüksek lisansını UNSS-Sofia’da tamamlamıştır.
Bir inşaat firmasının satış departmanında çalışan yazarın bir şiir kitabı bulunmaktadır, adı: “Enhar-ı Aşk”.
Aşkı çağıldayan bir nehir gibi anlatan kitabın kapağındaki ağaç görseli dikkat çekmektedir. Söz konusu ağacın yarısı yaz mevsimini sürerken diğer yarısı kış mevsimindedir. Bir insanın diğerine duyduğu aşkın dışarıdan bakıldığında bir yaz kadar güzel olsa da karşılıksız halinin bir sonbahar yahut kış kadar soğuk ve yıpratıcı olduğu vurgulanmaktadır. Hem adı, hem kapak görseli hem de içindeki şiirlerdeki “karşılıksız aşk” teması daha kitabın ilk sayfalarındaki şu dizeyle kendisini açık etmektedir:
“Nehirler kavuşurken denizlere, okyanuslara,
Ne okyanuslar geçtim nehre kavuşamadım hala.”
Bulgaristan’da yaşayan şairle aynı milletin evlatları oluşumuzu, aynı melodileri dinleyişimizden bir kez daha anlamak mümkün. Mısralarda Sezen Aksu ‘nun adını görmek bu durumun kanıtıdır.
Çıkmaz sokaklarda duvardan duvara çarparak ilerlemeye çalışan bir karasevdaya tanıklık edilen eseri anlatan içeriğimizin noktasını Hatice Durgud’un bir dizesiyle yapalım: “Cümlelerin sonuna koy gülüşünü.”
Enhar-ı Aşk
Hatice Durgud
İkinci Adam Yayınları
2.baskı
100 sayfa