İlk röportajımızı sitemiz hakkında bilgi verecek şekilde kendimizle yapmayı uygun bulduk.
Oluşturduğumuz metinle logomuzun hikayesi, sitemizin içeriği ve kurulum amacı hakkında bilgi aktarmayı hedefledik.
Necla DURSUN kimdir, kendinizden söz eder misiniz?
1976 Sakarya doğumluyum. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Yerel Yönetimler Anabilim Dalı Küresel Şehirler ve İstanbul Araştırmaları Bilim Dalı’ndaki eğitimimi “Kuzguncuk Semt Tarihini İnsandan Okumak; Bir Seçki ile Şahsiyetler” konulu yüksek lisans tezimle tamamladım. Baba tarafım Kuzey Makedonya Kocacık Köyü göçmenidir. Finans sektöründe çalışıyorum. Eşim ve iki kızımla beraber İstanbul’da yaşıyorum.
“Bir Balkan Esintisi” sitesini kurmaktaki amacınızdan bahseder misainiz?
Balkan göçmeni bir aileye mensup olmam sebebiyle Kuzey Makedonya’daki akrabalarımıza ve diğer Balkan ülkelerine gerçekleştirdiğimiz seyahatlerimizde gördüklerimi, yaşadıklarımı, izlenimlerimden doğan tecrübelerimi, coğrafya hakkında okuduklarıma ilave ederek paylaşmayı amaçlıyorum.
Logonuzun bir hikayesi var mı, anlamı hakkında bilgi verir misiniz?
Logo tasarımının şahsımı yansıtmasına özen gösterilerek içeresine birden fazla anlam gizlenmiştir.
“Balkanların kalbi” olarak nitelediğim Bosna Hersek’in coğrafi haritası logomuzun ana hatlarını oluşturmaktadır. Bu durumun nedeni; adını “Horion Bosona” dan alan “Bosna” eski dilde “iyi ve güzel insanların bölgesi” anlamına gelirken, sınırları itibariyle ülke haritasının bir kalbi anımsatması iyi ve güzel insanların ülkesi olduğunu teyit eder özellikte olmasıdır. Bosna’nın logomuzda etkin olmasının bir diğer sebebi ise; Srebrenitsa çiçeğine olan sevgim ve anısına olan saygımdır.
On iki farklı renkten oluşan logomuz, Balkanlardaki on iki ülkeyi temsil etmektedir. Her bir renk Balkan insanının etnisite ve kimlik bakımında çeşitliliğine vurgu yapmaktadır.
Logomuzun alt bölümünde bulunan kitap ikonu; Balkanların yeşil ormanlarını, bereketli topraklarını, dillere destan yeraltı zenginliklerini, özlem dolu göç hikayelerini, yaşanılan acılara rağmen çalışkan ve hayat dolu insanlarını anlatırken sitemizin böylesine renkli bir kitapmışcasına okunması isteğimizi ifade etmektedir.
Yazmak için yola çıktığımız öyle bir kitaptır ki; şarkılarla, röportajlarla, filmlerle, hikaye ve romanlarla, gezilecek yerlerin tanıtımıyla, tadılacak yemeklerin tarifleriyle ve Balkanlar’dan gelen güncel haberlerle bezenmektedir.
Kitap sayfaları ikonu yukarıda paylaştıklarımızın dışında “dalgalanan kadın saçları” olarak da yorumlanabilir. Eğer logoya baktığınızda böyle değerlendiriyorsanız; binbir güzelliğe sahip Balkan ülkelerini hayranlıkla izleyen bendenizin saçları olarak düşünebilirsiniz.
Görme fırsatı bulduğunuz Balkan ülkeleri hangileridir?
Bosna Hersek, Makedonya, Karadağ, Kosova, Sırbistan ve Arnavutluk’a ailemle birlikte gittim. Sitedeki fotoğraflar söz konusu gezilerimizdendir. Görseli olmayan içerikler henüz görmediğimiz ancak gezi listemizde zamanlarını bekleyenlerle ilgilidir.
Sitenizde bulunan fotoğrafları nasıl temin ediyorsunuz?
Balkan seyahatlerimiz esnasında benim ve ailemin çektiği fotoğrafları değerlendiriyoruz. Fotoğrafları doğal ışığıyla filitreye tabi tutnadan yayımlamaya çalışıyoruz. Yemek bölümünün fotoğraflarınıysa tarifi verilen yemeği pişirirken çekiyoruz. Bazı içerikleri destekleyecek görseller arşivimizde bulunamayabiliyor. Bu durumda içeriği fotoğrafsız okuyucuya sunuyoruz. Ta ki uygun fotoğrafı çekene kadar.
“Bir Balkan Esintisi” hakkında söylemek istediğiniz bir husus ve temenniniz var ise öğrenebilir miyiz?
Balkanların hikayesini elimin erdiği, gücümün yettiği, nefesimin ulaştığı noktaya kadar paylaşmak niyetiyle…