Türkiye

0

Türkiye Hakkında Genel Bilgi

Balkan yarımadasının küçük bir kısmında yer alan Türkiye hakkında bilgilerin yer alacağı bu bölümde, ülke hakkında kısa aktarımların yapılması amaçlanmıştır.

Topraklarının bir bölümü Asya Kıtasında bir bölümü Avrupa Kıtasında olan Türkiye’nin sınır komşuları; Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan, İran, Irak, Suriye, Azerbaycan ve Ermenistan’dır.

Dünyaca en çok bilinen şehri İstanbul olsa da başkenti Ankara’dır. Kendi iç denizi olan Türkiye’nin üç tarafı denizlerle çevrili olduğu için Asya Kıtasında kalan topraklarına Anadolu Yarımadası denilmektedir. Çanakkale ve İstanbul Boğazlarıyla Marmara Denizi bir iç deniz, Karadeniz, Ege ve Akdeniz ise ülkenin etrafını çevreleyen denizlerdir.

Toprakların büyük bolümü dağlıktır. Kuzeyinde Istıranca ve Karadeniz sıradağlarıyla güneyinde Toroslar yer almaktadır. Ülkenin orta kesimlerindeki dağlardan bazıları; Kazdağı, Samanlı, Aladağ, Binboğa, Akdağ ve Palandöken’dir. Volkanik faaliyetler sonucunda oluşan dağlar bakımından ise; Erciyes, Melendiz, Nemrut, Büyük Hasan ve Süphan dağları örnek verilebilir.

Akdeniz ikliminin etkisinde olan Türkiye’de ormanlık bölgelerde yağış ve doğu bölgeleriyle iç kesimlerinde karasal iklim yaşanmaktadır.

Ülkenin başlıca akarsularından birkaçı; Kızılırmak, Dicle, Seyhan, Ceyhan, Sakarya, Küçük Menderes, Büyük Menderes ve Fırat’tır.

İklim ve bitki örtüsünü sıkı bir bağ içinde olduğu ülkede orman ve step bitki örtüsü bulunmaktadır. Bu durumu bitki örtüsünde çeşitliliğe de neden olduğundan çeşitli cins ve familyalardaki bitkilere ev sahipliği yapmaktadır. Doğal afetler bakımından risk bölgesi olan ülkede deprem, sel, heyelan, toprak kayması, aşırı sıcak ve soğuklar gibi doğal afetler sıklıkla yaşanmaktadır.

Önemli yerleşim yerlerinden bazıları; İzmir, Eskişehir, Bursa, Antalya, Diyarbakır ve Trabzon’dur. Sulama sorunları yaşayan tarımda üretime konu olan başlıca gıdalar; üzüm, pamuk, tütün, buğday, mısır, fındık ve arpa’dır. Krom, demir, bakır, boksit, bor, cıva, kursun ve kömür yeraltı zenginliklerinden bazılarıdır. Ek olarak mermer, cam, seramik ve çimento da ülke ekonomisinden önemli yere sahiptir.

Ulaşım bakımından Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının birleştiği stratejik bir coğrafyada bulunması sebebiyle doğal bir köprü görevi görmektedir. Kara, hava ve denizyolu ulaşım/taşımacılığı bakımından gelişmiş olan Türkiye’de dünyanın ne önemli suyollarından biri olan İstanbul Boğazı bulunmaktadır.

Turizm sektörü ülkenin önemli kaynaklarından biri olarak daha çok yaz turizmi yaşanmaktadır.

Görsel: Galata Kulesi – İstanbul – Türkiye

 

Bizden Haberdar Olun!

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

En Çok Görüntülenen Gönderiler

Herhangi bir sonuç bulunamadı.