Arnavutluk

0

Arnavutluk Hakkında Genel Bilgi

Balkan yarımadasının batısında ve Adriya Denizi’nin kenarında olan Arnavutluk hakkında  bilgilerin yer alacağı bu bölümde, ülke hakkında kısa aktarımların yapılması amaçlanmıştır.

Başkenti Tiran olan Arnavutluk’un sınır komşuları; Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Yunanistan’dır. Dıraç, Dures, Elbasan, İşkodra, Görice, Fier, Berat ve Avlonya ise yerleşim yerlerinden bazılarıdır.

Resmi dili Arnavutça olan ülkede konuşulan diğer diller; Rum-Vlach-Slav dilleri ve Romanca’dır.

Adriya Denizi’ne kıyı sahili boyunca uzanan ovalar ülkenin en alçak rakımlı yerleridir. Kuzey doğu ve güneydoğusuna doğru yol alındığında yeryüzü yükseltisi artış göstermektedir. Alpler’in uzantısı olan Dinar Alpleri dahil olmak üzere %70’i dağlarla kaplı olan ülkenin en yüksek dağı Kuzey Makedonya ile olan sınırındaki Korab Dağı’dır.

Ülkenin sahil şeridinde Akdeniz iklimi ve bitki örtüsü hakim iken iç kesimlerinde karasal iklimle geniş ve iğne yapraklı bitki örtüsü hüküm sürer. İklimi arazi yapısının çeşitliliğine bağlı olarak yer yer değişiklik göstermektedir. Yağış miktarı ise yükseklere gidildikçe artmaktadır.

Dağların denize ve birbirine paralel olarak uzanması düz hatlı bir sahil şeridinin oluşmasına sebep olmuştur. Turizmi destekleyen bu coğrafi oluşum, dağların arasında bulunan vadilerle işbirliği yapmaktadır. Drina, Buna, Mat, Seman, Viyosa, İşmi, Erzen,  Kalasa ve İşkombi başlıca akarsuları olup çiftçinin yüzünü güldürmektedir.

Yer altı ve yer üstü suları bakımından zengin olan ülkede irili ufaklı çok sayıda göl bulunmaktadır. Bu göllerin bazıları sınır komşularıyla ortak kullanımdadır. Alabalığı ve incileriyle ünlü Ohri Gölü Kuzey Makedonya ve Arnavutluk’a aittir. Prespa Gölü ise Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Yunanistan sınırlarında konumlandığından bu üç ülkenin tasarrufundadır. Ortak kullanımın söz konusu oluğu diğer bir göl ise İşkodra Gölü’dür. Arnavutluk ve Karadağ sınırında bulunan göl iki ülke idaresi altındadır.

Yeryüzü ve iklim koşullarının her türlü tarım ve hayvancılığı yapmaya elverişli olmasının yanısıra akarsu ve göllerin çokluğu dikkatleri ülkede yaşayan kuşların çeşitliliğine çekmektedir.

Krom, bakır, nikel, petrol, kömür, demir, kuvars kumu, dekoratif taşlar, inşaat materyalleri ve doğal gaz ise ülkenin önemli enerji kaynaklarındandır.

Ülkeyi boydan boya geçen demiryolu hattı ulaşım kolaylığı sağlarken; orman, nehir, dağ, sahil manzaralı tatil vaadindeki turizm sektörü ülkenin yeni yeni parlayan yıldızıdır.

Görsel: Genel Görünüm – Tiran – Arnavutluk

Bizden Haberdar Olun!

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

En Çok Görüntülenen Gönderiler

Herhangi bir sonuç bulunamadı.