Romanya

0

Romanya Hakkında Genel Bilgi

Balkan yarımadasının kuzey doğusunda bulunan Romanya hakkında  bilgilerin yer alacağı bu bölümde, ülke hakkında kısa aktarımların yapılması amaçlanmıştır.

Sınır ülkeleri Macaristan, Bulgaristan, Sırbistan, Moldova ve Ukrayna’dır. “Otel Transilvanya” adlı animasyon filmi ile kulaklara aşina olan Transilvanya Dağları Romanya’dadır. Ülkede bulunan diğer dağlar Bihar ve Karptalar ‘dır. Karadeniz’e kıyısı bulunmaktadır. Dobruca bölgesi ülkenin tek kıyı kesimidir.

Tuna, Seret, Mureş, Oltu, Seret, Someş ve Prut başlıca nehirlerinden olup kıvrılarak aktıkları topraklarda tipik karasal iklim yaşanır. Uzun sonbaharlarla kısa ilkbaharlar yaşanan ülke göl bakımından oldukça zengindir. İrili ufaklı göllerinin başlıcaları; Razim, Sinoe, Oltenia ve Bartes’tir.

Kayın, meşe ve çam ağacının ağırlıklı olduğu ormanlarındaki av hayvanları çeşitliliği Avrupa’nın en zengin olanlarındandır. Almanya’dan doğup Romanya’nın Sulina Limanında Kardenize dökülen Tuna Nehri’nin delta bölümü ise balık ve kuş bakımından çeşitlilik görülmektedir.

Başkenti Bükreş olan ülke 9 bölge ve 41 eyalete ayrılmış olarak yönetilmektedir. Ülkenin diğer önemli şehirleri; Köstence, Yaş, Galati, Braşob, Temeşvar ve Timisoara’dır. Tuna’nın bir kolu olan Dimbovita kıyısındaki başkent Bükreş’in oldukça eski bir yerleşim yeri olduğuna işaret eden arkeolojik buluntular mevcuttur.

Başta metalürji olmak üzere ağır sanayi ekonomide önemli bir yer tutarken gıda, tekstil, deri, kürk ve ayakkabı üretimi yapılan mamullerin içinde üst sıralarda bulunmaktadır.

Ülkenin büyük bölümü ormanlıktır. Tarıma elverişli toprak yapısıyla geniş bir tarımsal ürün yelpazesi mevcuttur. En çok ekimi yapılanlar tarım ürünleri; mısır, buğday, arpa, yulaf, tütün, şeker pancarı, kurutulabilen eriktir. Büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği Romanya köylüleri için yüksek öneme sahiptir. Kümes hayvanları ve domuz üretim çiftlikleri ile beraber mandıra ürünleri ülkenin diğer geçim kaynaklarıdır. Çiçek ve bahçecilik alanında Avrupa’nın önde gelen ülkelerinden biri olan Romanya’nın topografik zenginliği imkânlarını genişletmektedir. Mersinbalığı ve sakallı tatlı su balığı bulunan ülkede kerestecilik ise diğer bir ekonomik enstrümandır.

Mineral kaynağı olan ülkedeki dağların eteklerinde demir ve tuz bulunmaktadır. Romanya petrol üretimi yapan bir ülke olup metan gazı bakımından zengindir. Tüm bunlara ek olarak ülkede çıkarılan başlıca madenler; boksit, kömür, kurşun, çinko, altın ve gümüştür.

Karayolu, suyolu, demiryolu ve havayolu bakımından hareketli bir ülke olan Romanya’da nehir ve kanallar ulaşım amacıyla etkin biçimde kullanılmaktadır.

Ülkedeki mimari zenginliklerinden biri olan şatolar ve manastırlar doğa ve dağ turizminde önemli rol oynamaktadır. Dağlarında kış turizmi ve spor aktiviteleri, sahillerinde ise yaz turizmi ve sanatsal faaliyetlerin yapıldığı Romanya’da turizm çeşitliliği ve yoğunluğu olan bir ülkedir.

Görsel: Şehir Meydanı – Bükreş – Romanya

Bizden Haberdar Olun!

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

En Çok Görüntülenen Gönderiler

Herhangi bir sonuç bulunamadı.