Bulgaristan

0

Bulgaristan Hakkında Genel Bilgi

Balkan ülkelerinden biri olan Bulgaristan hakkında  bilgilerin yer alacağı bu bölümde, ülke hakkında kısa aktarımların yapılması amaçlanmıştır.

Yunanistan, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Romanya ve Türkiye ile sınır komşusu olan Bulgaristan doğudan batıya uzanan Rodop ve Balkan Dağlarının ayırdığı dört bölgeden oluşmaktadır. Tuna Nehri ile sıradağlar arasındaki bölge birinci, Balkan sıradağları ikinci, Trakya Ovası üçüncü, Rodoplar ise dördüncü bölgeyi meydana getirmektedir.

Resmi dili Bulgarca olan ülkenin iç kesime doğru karasal özellikler gösteren iklimi Karadeniz’e kıyısı olan bölümlerde ise daha yumuşaktır.

Balkan Dağları’nın kuzeyinde doğan akarsulardan bazıları İskar, Vit, Osam ve Jantra’dır. Güneyinden çıkan Tunca, Meriç ve Arda akarsuları Edirne üzerinden Türkiye’de denize dökülür.

Bulgaristan’da bulunan göllerden bazıları; Mandresnko, Pomoriysko, Burgasko ve Varnesko’dur.

Çeşitli iklim kuşaklarının kesişme noktasında bulunan Bulgaristan’daki bitki örtüsü de bu durumla doğru orantılı olarak çeşitlilik göstermektedir. Orman yangınları ve plansız ağaç kesimi konularında yürüttüğü kararlı mücadelede galip gelinmiş ise de doğal yaşamdaki vahşi hayvanların tür ve sayılarında azalma olduğu kayıtlara geçmiştir. Başkent Sofya yakınlarındaki doğal hayatı koruma parkı Vitoşa’da yaban hayatının temsilcilerinden yabani kediler, sincaplar ve diğer kemirgen hayvanlar bulunmaktadır.

Ağır maden sanayinin getirdiği toprak ve hava kirliliği ile deprem, sel ve heyelan gibi doğal afetler ülkenin önemli çevre sorunlarını teşkil etmektedir.

Okuma yazma oranının yüksek olduğu kaydedilen Bulgaristan’da kente göç yaşanmakta olduğundan kırda yaşayanların sayısı günden güne azalmaktadır.

Filibe, Varna, Burgaz, Rusçuk, Plevne, Dobriç ve Şumnu ülkenin belli başlı yerleşim yerlerinden bazılarıdır. Buğday, hayvan yemi olarak kullanılan mısır, çavdar, nohut, arpa, ayçiçeği ve tütün ekim dikimi yapılmaktadır. Tütün ihracı ülke ekonomisinde önemli bir yer tutarken üzüm de diğer bir ihraç ürünüdür. Gülyağı ve esans çıkartılan gül çeşitlerinin üretimi de bir diğer önemli üretim konusudur.

Akarsu balıkçılığı bir başka geçim kaynağı olurken kültür balıkçılığı da yapılan ülke yer altı madenleri bakımından zengindir. Magnezyum, barit, çinko, petrol, linyit, bakır, demir, kömür, kireç taşı, granit ve kurşun başlıca madenlerdir. Ürettiği elektriği başta komşuları olmak üzere diğer ülkelere ihraç eden Bulgaristan doğalgazı ithal etmektedir.

Yabancı yatırımcıların fason üretim yaptırdığı tekstil sektörünün yanı sıra kürk, deri ve mobilya sanayii imalatı da yapmaktadır.

Ülkedeki gelişmiş karayolu ve demiryolları, geçmişten bu güne dek kullanılagelen işlek ve uluslararası bir güzergâhta bulunmasından kaynaklanmaktadır. Nehir taşımacılığı yapılan ülkede Karadeniz kıyısındaki Varna ve Burgaz şehirlerinde bulunan limanlar ulaşım açısından önem arz etmektedir.

Kayak yapmaya müsait coğrafyasıyla kış turizmi ülkede önemli bir gelir kaynağıdır. “Güller ülkesi” olarak bilinen Bulgaristan’ı,  sahip olduğu doğal kaynakları ve tarihi mirasıyla en çok Rus, Alman ve İngiliz turistlerinin ziyaret ettiği tespit olunmaktadır.

Görsel: Osmanlı Evleri – Filibe – Bulgaristan

Bizden Haberdar Olun!

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed