Edip Cansever’in; “İnsan yaşadığı yere benzer, o yerin suyuna o yerin toprağına…” mısralarıyla başlayan kitapta gurbette olmanın nasıl bir duygu olduğunu anlatmış Tülay Korkmaz.
Yazarın “Yanlış yerde kök salan bir tutsak ağaç gibi” dediği, yaz tatillerinde Türkiye’ye gelmenin sabırsızca beklendiği, başka ülkede olmanın yaşattığı kültür şoku ve uyum çabalarını yalın bir dille başından geçen tecrübesi bağlamında aktarmış okurlara.
1960’larda devlet desteği ile yasal yollardan Almanya’ya işçi olarak giden gurbetçi birinci kuşaktan, kavram kargaşası yaşayan ikinci kuşaktan, “ben de varım” diyebilecek donanıma erişen üçüncü ve hatta dördüncü kuşaktan bahseden yazar, dört kız çocuğunu acı vatan Almanya’da yetiştirme çabasında olan bir ailenin ikinci çocuğudur.
Kitabın ilerleyen bölümlerinde kitaba adını veren şehir yani Üsküp bulunmaktadır. Çünkü yazarın gelin gittiği aile bir Balkan göçmenidir.
“Oğlundan önce annesine aşık oldum” dediği kayınvalidesiyle arasında oluşan güçlü bağ ikisini ana-kız gibi birbirine bağlamış. Evin tek gelini olan yazarımız, daima değer, saygı ve sevgi gördüğünden sıklıkla bahsetmektedir. Evlendiği ilk günden itibaren “anne” dediğiyle aynı evde yaşamasalar da birlikte geçirdikleri zaman içinde kayınvalidesinin yaşantısını mavi çiçekli defterde kayıt altına almıştır. 91 yaşında hayata veda eden kayınvalidesinin tanık olduğu hayatı ve kişisel özellikleriyle satır aralarında Balkan tarihi anlatılmaktadır kitapta.
Bu öyle bir kitap ki sanki kendi ailemin tarihini okudum… Göçmen bir aileye mensup olmanın verdiği hassasiyetten olsa gerek duygularım coşkun bir sel gibi akarak okudum… Aile tarihini kayıt altına almayı amaçlayan yazarın bu çabası takdire şayan. “Keşke benim ailemde de canlı tarih tanıkları atalarımızı dinleyenlerden birileri olsaydı da anlatılanlar kayıt altına almış olsaydı” dedim gıptayla içimden. Ve yazarımızın ailesini şanslı buldum bu açıdan.
Sadece mavi çiçekli defterden alınan ve yayıncının hiçbir yazım hatasına ve ifade yanlışlığına dokunmadığı bölümde değil kalan tüm metindeki imla hataları ve anlatım bozukluklarına rağmen bir ilk kitap için takdir edilesi bir eser olmuş.
Tebrik ederim sizi Sn. Tülay Korkmaz. Hassasiyetiniz için, annenizin anlattıklarını ölümsüzleştirdiğiniz için, tarihimize ışık olduğunuz için…
Üsküplü Gelin
Tülay Korkmaz
Yayın B
2019
108 sayfa