Zorluk derecesi: Zor.
Toplam Yürüyüş Mesafesi: 16 km
Tırmanılan yükseklik: Rakım:180 m – 650 m
Başlangıç Noktası: Chelevec Köyü, Rakım:180
En yüksek Rakım: 650 m
Varış Noktası: Kosharka Köyü, Rakım:500
Gerekli Malzemeler: Yürüyüş Botu, Yürüyüş Giyecekleri, Şapka, Eldiven, Baton, Sırt Çantası (su, yiyecek, bıçak, basit ilk yardım malzemesi) Akıllı telefon.
Yürüyüşün başlangıç noktası olan Chelevec Köyü ‘ne araç ile ulaşılabilir. Yolun bir kısmı stabilize yol olduğundan arazi aracı veya yüksek araç tercih edilmelidir.
Koşarka Köy Yolu
Chelevec Köyüne aracınızı park ettikten sonra kuzeye İberli Köyü ‘ne(köyün adı İbirli ve İberli olmak üzere iki türlü anıldığından içerikte her ikisi de kullanılacaktır) doğru yürüyüşe başlayabilirsiniz. Çınar ağaçları altından akan derenin kıyısında, oldukça bozuk bir stabilize yoldan, çok keyifli ve yorucu olamayan bir yürüyüş yapacaksınız. Chelevec-İbirli arası 3 km. Rakım:280 m.
İsterseniz İbirli Köyü ‘nün yıkılmış camisinin kalıntılarını, Kara Dede Türbesi ‘ni, yıkılmış evlerin temel taşlarını, köyün çeşmesini, ceviz, dut, incir ağaçlarını görebilirsiniz.
Yıkılan cami kalıntıları yakınındaki Kara Dede Türbesi
Kolay bir yürüyüş turu sizin için yeterli ise Chelevec Köyüne geri dönebilirsiniz.
Biraz gerçek yürüyüş yapmak isterseniz batı yönüne, Kosharka Köyü ‘ne doğru yürüyebilirsiniz. Bozuk bir stabilize yoldan oldukça dik bir eğimde 5 km yürümeye hazırlanın. Arazi, hava fotoğraflarında görüldüğü gibi kıraç bir arazi değildir. 3-4 m yüksekliğinde ağaçlar olan canlı ve yeşil bir ormandır. Chelevec Köyünden çıktıktan 550 m kadar sonra sağa ve yukarıya doğru giden yoldan gitmelisiniz. Bu yolu takip ettiğinizde 650 m rakıma kadar yola devam etmelisiniz. En yüksek noktaya geldiğinizde güneye doğru baktığınızda muhteşem bir manzara göreceksiniz.
Koşarka Köyü köy meydanı
Eskiden yukarıda görünen alanda Koşarka Köyü varmış. Tam bu nokta ise köy meydanıymış. Şimdi artık Koşarka Köyünün adı var fakat kendisi yok.
En yüksek noktadan 1 km kadar güneye doğru yokuş aşağı indiğinizde, 500 rakımda, Kosharka Köyü ‘ne ulaşacaksınız. Köyün yerini bulmak için cep telefonunuzun navigasyonundan yararlanabilirsiniz.
Ayrıca; ceviz, dut, incir, erik ve çınar ağaçlarını ve ağaçların altındaki taş yığınlarını gördüğünüzde artık Kosharka Köyündesiniz. Mevsimine göre bu ağaçların meyvelerinin tadına bakabilirsiniz. Biz gittiğimizde sadece erikler olmuştu ve eriklerin tadına baktık. Cevizler ve incirler henüz olmamıştı. Dutların ise mevsimi geçmişti.
Erik ağaçları
Ceviz ağaçları
Yanmış ağaçlardan biri
Etrafı biraz araştırırsanız köyün çeşmesini bulabilirsiniz. Köyün kurulduğu alan, dağın yamacında bir balkon gibidir. Balkon gibi olan alanın güney kısmına geldiğinizde, sol tarafa dereye doğru inerseniz çeşmeyi bulabilirsiniz. Çeşme halen akmaktadır. Çeşmenin suyu çok güzel, tadına bakmanızı tavsiye ederiz. (Koordinat:41.432491666666664 22.319244444444443)
Köy çeşmesi
Burada yaklaşık 30 yıl önce terkedilen bir köyün, 30 yılda nasıl tabiata karıştığını ve insan izlerinin nasıl hızlı yok olduğunu göreceksiniz. Ayrıca içi tamamen yanmış olduğu halde, bir kenarından çıkan dalların hala canlı olduğunu ve yaşamak için direndiğini görebilirsiniz.
Dönüş yolunda; 500 rakımdan, 650 rakıma 1 km zorlu bir tırmanış olacak, ondan sonrası yokuş aşağı ve keyifli bir yürüyüş olacaktır.
Dedem, nenem, babam ve amcalarım 1935 yılında bu köyden göçerek Türkiye’ye gelmişler. Ben de merak edip köye gittim. Benim için manevi anlamı büyük olan bu yolculuk değişik bir rota denemek isteyenler için bir seçenek olabilir.
Fikret Avcı
Ağustos-2022
Not: Sn. Fikret Avcı ‘ya ata topraklarına gerçekleştirdiği anlamlı ziyaretini bizimle paylaştığı, kaleme aldığı yürüyüş rotası ve şahsi arşivi için kayıt altına aldığı görselleri sizlere ulaştırmamıza müsaade ettiği için Bir Balkan Esintisi Ailesi olarak teşekkür ederiz.