Kuzey Makedonya GeziSanat

0

Suat Engüllü’ye Veda

Balkanların ve Türk dünyasının ünlü şair, yazar, gazeteci ve çevirmeni Suat Engüllü İstanbul’da vefat etti.

Balkan Türk Edebiyatının tanınmış kalemi hakkın rahmetine kavuşana dek çeşitli gazetelerin siyaset, kültür, eğitim ve sanat sayfalarında, gazeteci-yazar olarak yorumlar yazdı, konuşmalar ve röportajlar yaptı. Yaşamı boyunca edebiyat alanında şiir ve öykü kitapları yayınladı. Yazdıkları Makedonca, Sırpça, Hırvatça, Bulgarca, Boşnakça ve Azeri dillerine çevrildi.  Kendisi de Balkan dillerinden Türkçeye roman ve şiir kitapları çevirdi.

1950 Üsküp doğumlu Suat Engüllü sanatla iç içe bir aileye mensuptu. Teyzesi tiyatrocu Nezaket Ali, ağabeyi yazar Avni Engüllü ile hayatı boyunca sanatın bütün dallarına temas etti. Üsküp Vuk Karaciç İlkokulu, Üsküp Tefeyyüz Ortaokulu ve Nikola Karev Pedagoji Lisesi Öğretmenlik Bölümü, Kliment Ohridski Eğitim Yüksekokulu Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü eğitimindeki duraklardır.

Yükseköğrenimini maddi imkânsızlıklar sebebiyle tamamlayamadığından 1970’de Üsküp Radyosu Türkçe Yayınlar Servisinde çalışmaya başladı. Aynı yerde 1973’ten sonra dil redaktörlüğü yaptı. Çeşitli platformlarda siyasi görevler üstlendi. Birlik Gazetesinin kültür sayfalarından sorumlu yazar, Sesler Dergisi ile Birlik Yayınlarında yayın yönetmeni olarak çalıştı. 1989 yılında Türkiye’ye göç etti. 1990’da İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulunca çıkarılan 4. Boyut Dergisinin yayın yönetmenliğini üstlendi.

İlk şiiri Sevdiklerim adını taşır. Kırlangıçlar Nerdeyse Gelecek adlı radyo oyunu Üsküp Radyosunda seslendirildi. Bazı şiirleri Ramadan Şükrü tarafından bestelenerek Yugoslav televizyonlarında seslendirildi.

1996’da Makedonya Çevirmenler Birliği Çeviri Ödülünü, 1999’da Karanlıkta Söyleşi ile de Romanya Orient-Occident Akademisi Balkan Büyük Şiir Ödülünü, 2000 yılında Sevdalı Kuşun Türküsü ile Constantin Belimaçe I. Uluslararası Ulah Şiiri Festivalinde (Üsküp, Makedonya) Şiir Birincilik Ödülünü aldı. Suat Engüllü, ayrıca Uluslararası Süleyman Brina Balkanlar Türk Kültürü Hizmet Ödülü sahibiydi.

Gök Mavisine Uçuş adlı eseri 1989’da Makedoncaya, Karanlıkla Söyleşi adlı kitabı da 1998’de Romenceye çevrilerek yayımlandı. 1989 yılında Türkiye’ye göç edene kadar Makedonya ve Yugoslavya Gazeteciler Cemiyetleri, Orhan Veli Kanık Yazın-Oyun Topluluğu (kurucusu, birkaç kez başkanı), Makedonya Yazarlar Birliği üyesi; Türkiye’ye göç ettikten sonra Türkiye Yazarlar Sendikası ve İLESAM üyesi oldu.

Makedonya ve Kosova’daki Türk toplumunun aynası olarak ve düzgün Türkçesiyle anacağımız Suat Engüllü’ye Bir Balkan Esintisi Ailesi olarak Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabırlar dileriz.

 

Bizden Haberdar Olun!

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed