Balkanların Genişleyen Demiryolu ve Karayolları

Bu içeriğimizde sizlerle Balkan ülkelerinin ortaklaşa yapacağı bir karayolu bir de demiryolu haberi vereceğiz.

Haberimizim ilk bölümü Kuzey Makedonya ve komşu ülke Kosova’dan. Priştine-Hani I Elezit otoyol projesinin yapım sözleşmesi bir süre önce imzalamıştı. Kosova Altyapı Bakanlığının Aralık 2023’de yaptığı açıklamaya göre yeni bir karayolu daha yapılacak. Yapımı 42 ay sürecek olan karayolu Kosova’dan Makedonya’ya 65 km uzunluğunda olacak. Karayolu inşaatını Amerikan şirketi Bechtel ile Türk şirketi Enka’nın oluşturduğu ortak girişimi üstlendi.

Otoyolun tamamlanmasıyla birlikte Avrupa Otoyol Ağ Sistemi’ne katkı sunularak her iki ülke ticaretinin dünya ile entegre olması sağlanacak. Bu ekonomik fayda sadece Kosova ve Kuzey Makedonya ile sınırlı kalmayarak çevre ülkeler açısından da ulaşımı rahatlatarak bu ülkelerdeki ticaretin gelişmesine de katkı sunacak.

İkinci haberimiz ise Kuzey Makedonya ve komşu ülke Sırbistan’dan. Niş’den Üsküp’e inşa edilecek yüksek hızlı tren hattı inşası için anlaşma imzalandı. Kuzey Makedonya ve Sırbistan Yüksek Hızlı Tren Hattı Demiryolu Ağı’nın bir parçası olarak ,demiryolu ağı kurma iş birliği için bir memorandum imzaladı.

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’ni temsilen Ulaştırma ve İletişim Bakanı Blagoy Boçvarski, Sırbistan’ı temsilen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Goran Vesiç’in katıldığı imza törenine iki ülke başbakanları Başbakanlar Dimitar Kovaçevski ve Ana Brnabiç de bulundu. Yakın gelecekte projeye ait plan oluşturmak için çalışma grubunun oluşturulması bekleniyor.

 

Bizden Haberdar Olun!

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed