‘Cennetten düşen bir su damlası’ iltifatına mazhar olacak kadar berraktır Ohri Gölü. Avrupa’nın en eski ve en derin göllerinden biridir. Büyüleyici güzelliğiyle eşsiz bir su kaynağıdır. Hem Balkanlar’ın kalbindedir hem de Kuzey Makedonya ile Arnavutluk sınırında doğal ve kültürel mirastır.
Kuzey Makedonya’daki Ohri Gölü kendisini kuşatan tarihi yapılar, manastırlar ve UNESCO tarafından koruma altına alınmış antik şehir dokusuyla ışıldarken sakin yüzeyi gökyüzünü bir ayna gibi yansıtır. Etrafındaki yaşam, yüzyıllardır süregelen bir kültürel sürekliliğin sessiz tanığıdır. Üzerine ahşap kazıklarla konumlandırılan Su Müzesi bunun kanıtlarından sadece biridir. Hem doğaseverler hem de tarih meraklıları için Ohri Gölü, Balkanlar’ın ruhunu hissettiren nadide bir duraktır. İşte böylesine özel bir mekanın kenarındaki Ohri şehrinden çok yakında Türk Müziği nağmeleri yükselecek gökyüzüne. Çünkü Ohri 8. Uluslararası Türk Müziği Korolar Festivali’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Türk Müziği Korolar Festivali ilk defa 2016 yılında Samsun’da müzik eğitimcisi Hicran Temur koordinatörlüğünde gerçekleştirildi. Büyük ilgi görmesi ve gelen istekler üzerine düzenli olarak yapılmasına karar verildi. Bu kararın içinde çok önemli bir detay vardı; festival farklı ülkelerde ve şehirlerde yapılacaktı. Böylece festivalin ikincisi 2019 yılında Gürcistan’ın Batum şehrinde gerçekleşti. Üçüncüsü Türkiye’nin güneydoğusunun şiirsel kentlerinden biri olan Mardin’de Kamor Millet Bahçesi’nde, dördüncüsü ‘şahsi davamdır’ diyen Atatürk için özel bir şehir olan Hatay’da Expo Amfi Tiyatro’da, beşincisi gürül gürül akan şelalesiyle ünlü Manavgat’ta Atatürk Kültür Merkezi’nde, altıncısı Mısır’ın gözde turistik kenti Şarm El-Sheikh’de, yedincisi ise Kapadokya’nın en güzel köşelerinden biri olan Avanos’da gerçekleşti. Şimdi bu zincirin halkalarına bir yenisi Ohri’de ilave olacak.
Yurt içinde ve yurt dışında faaliyet gösteren amatör TSM korolarını bir araya getirme ana amacıyla düzenlenen festival kapsamında; şeflerin ve koristlerin birbirleriyle bilgi ve deneyimlerini paylaşmaları, yeni projeler üretmeleri, kendi bölgelerinde faaliyet gösteren koroların farklı platformlarda kendilerini göstermeleri, geniş kitlelere ulaşarak farkındalık yaratmalarını amaçlanmakta. En çok da Türk Sanat Müziği’nin genç kuşaklara aktarılmasında, sevdirilmesinde ve sürekliliğinin sağlanmasında pay sahibi olmak için düzenlenmekte.
8. Uluslararası Türk Müziği Korolar Festival kapsamında bu yıl 7 koro bulunmakta;
- Ohrid – Mixed City Choir “Vox Lychnidos”
- Almanya – Hamburg TSM Korosu
- İstanbul – Aşiyan Musiki Derneği TSM Korosu
- KKTC – Çağdaş Müzik Derneği TSM Korosu
- Ankara – Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı Türk Müziği Korosu
- İstanbul – İstanbul Kültürler Korosu
- İstanbul – Vuslat Türk Müziği Topluluğu
koroları bulunuyor.
23 Mayıs 2025 Cuma akşamı 19.30’da Elif Ergün ve Göksenin Aykut sunumuyla Ohrid Antik Tiyatro’da düzenlenecek konser ödül töreni ile son bulacak ve girişi ücretsiz olacak.
Festivalin Sanat Yönetmeni Hicran Temur hakkında bilgi:
1977 yılında Samsun’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladıktan sonra 1998 yılında Erzurum Atatürk Ü. Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği programına başladı. Burada eğitimine devam ederken 2001 yılında TRT Erzurum Radyosu’nun açtığı sınavı kazanarak 5 yıl süreyle sözleşmeli ses sanatçısı unvanıyla görev yaptı. Mezun olduktan sonra memleketi Samsun’a geri dönerek Bafra, Canik ve İlkadım ilçelerindeki çeşitli okullarda müzik öğretmenliği yaptı. 2013 yılında İlkadım Güzel Sanatlar Lisesi’nin açtığı sınavı kazanarak Müzik Bölümü’nde Keman Öğretmeni olarak göreve başladı. Bu okuldayken başta Amerika olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde öğrenci müzik topluluklarının yönetimine ilişkin araştırma ve incelemelerde bulundu. Halen Ankara Güzel Sanatlar Lisesi’nde görev yapmakta ve 2016 yılından beri TSM Korolar Festivalini düzenlemektedir.
Ev sahibi ülke Kuzey Makedonya korosu Ohrid Mixed City Choir ‘Vox Lychnidos’ ve şefi Burim Hidr hakkında bilgi:
The Mixed City Choir “Vox Lychnidos” from Ohrid under the leadership of conductor Burim Hidri has been performing since 2015. The choir organizes the International Choir Festival “Voice of Ohrid” in the church of St. Sophia, which was held for the sixth time in 2024. The choir has won several awards: 2023 a silver medal at the prestigious Eighth International Choir Festival in Herceg Novi, Montenegro, category Mixed Choirs; 2022 gold medal, category Mixed Chamber Choirs, at the International Choir Festival “Melodianum” in Kinkinda, Serbia; 2021 bronze medal and in 2020 two awards, in the Chamber Choirs category a gold medal and in the Spiritual Choirs category a silver medal at the International Choir Festival “Melodianum” in Kinkinda, Republic of Serbia. At the 29th International Choir Festival “Bright Voices”, Niš, Republic of Serbia, the choir received in 2024 a Charter for successful participation and nurturing and improving Macedonian choral music and the choir participated in a Master Class with the Norwegian conductor Thomas Kaplin. In 2020, the choir celebrated the 55th anniversary of the founding of the City Choir in Ohrid with their festival.
M.A. Burim Hidri, born 14.04.1980 in Ohrid, graduated at the Faculty of Music in Tetovo, Department Teaching and Theory, and completed his master’s studies in 2025 at the Faculty of Music in Skopje, study program Composition and Conducting, with a master’s program a concert of the work “The Armed Man Mass of Peace” by Carl Jenkins in the church of St. Sophia in Ohrid. Since 2015, he has been working as a conductor of the Mixed City Choir “Vox Lychnidos”, Ohrid, organizing the choir festival “Voice of Ohrid” held for the sixth time in 2024, and has received 2 gold medals: 2020 in the Chamber Choirs category at the International Choir Festival “Melodianum”, Kinkinda, Republic of Serbia and 2022 in the Mixed Choirs category at the International Choir Festival “Melodianum”, Kinkinda, Republic of Serbia; and 3 silver medals: 2020 in the Spiritual Choirs category and 2021 in the Mixed Choirs category at the International Choir Festival “Melodianum”, Kinkinda, Republic of Serbia and 2023 in the Mixed Choirs category at the Eighth International Choir Festival in Herceg Novi, Montenegro. At the 29th International Choir Festival “Blistavi Glasovi”, Niš, R.Serbia, the choir in 2024 received a Charter for successful participation and nurturing and improving Macedonian choral music.
(2015 yılında şef Burim Hidri’nin yönetiminde kurulan Ohrid’in Karma Şehir Korosu “Vox Lychnidos”, bölgesel koro sahnesinde önemli bir yer edinmiştir. Koro, her yıl tarihi Aziz Sofya Kilisesi’nde düzenlenen **Uluslararası Koro Festivali “Ohrid’in Sesi” nin organizatörüdür. Festival, 2024 yılında altıncı kez düzenlenmiştir.
Koro, yıllar içinde birçok önemli başarıya imza atmıştır:
2023: Gümüş madalya, Karma Korolar – 8. Uluslararası Koro Festivali, Herceg Novi, Karadağ
2022: Altın madalya, Karma Oda Koroları – “Melodianum” Uluslararası Koro Festivali, Kikinda, Sırbistan
2021: Bronz madalya – “Melodianum” Uluslararası Koro Festivali, Kikinda
2020: Altın madalya (Oda Koroları) ve Gümüş madalya (Ruhani Korolar) – “Melodianum” Uluslararası Koro Festivali, Kikinda
2024: Katılım ve Makedon koro müziğini yaşatma ve geliştirmeye yönelik başarılarından dolayı Takdir Beratı – 29. Uluslararası Koro Festivali “Parlak Sesler”, Niş, Sırbistan
2024: Norveçli şef Thomas Kaplin ile düzenlenen Ustalık Sınıfına katılım
Koro, 2020 yılında Ohrid Şehir Korosu’nun kuruluşunun 55. yıldönümünü kendi festivalleri kapsamında kutlamıştır.
Burim Hidri: 14 Nisan 1980 tarihinde Ohrid’de doğan Burim Hidri, Tetova Müzik Fakültesi’nden Öğretim ve Teori Bölümü mezunudur. 2025 yılında Üsküp Müzik Fakültesi’nde Beste ve Şeflik alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Yüksek lisans konserini, Karl Jenkins’in “The Armed Man: A Mass for Peace” adlı eserinin Ohrid Aziz Sofya Kilisesi’ndeki icrası ile gerçekleştirmiştir.
2015 yılından bu yana Karma Şehir Korosu “Vox Lychnidos”un şefliğini ve “Ohrid’in Sesi” koro festivalinin sanat yönetmenliğini yürütmektedir. Yönetiminde koro birçok ödül kazanmıştır:
2 Altın Madalya (2020, 2022)
3 Gümüş Madalya (2020, 2021, 2023)
Burim Hidri, Makedon koro müziğinin tanıtılması ve geliştirilmesine önemli katkılarda bulunmaya devam etmektedir.)
Almanya Hamburg Türk Sanat Müziği Korosu ve Şef Mehmet Özkaya hakkında bilgi:
Türk Sanat Müziğinin değerli sesi TRT eski sanatçısı Handan Kara 1960 ve 1970’lı yıllarda sesi, güzelliği plakları, nostaljik eserlerin ilk okuyucuları arasında yer aldı. 1974 senesinden sonra sanat yaşamına Hamburg’da kurduğu koroyla devam eden Kara, çok sayıda genç yeteneği keşfederek sanat dünyasına kazandırdı. 1998 senesinde kurduğu Hamburg Türk Sanat Müziği Korosu ile her yıl büyük konserler veren Handan Kara ‘kadife sesli hanımefendi’ ünvanlıyla Hamburg’da yaşayan gurbetçilerin baş tacı sanat müziğinin elçisi oldu. Handan Kara’nın 2014 senesinde vefatından sonra senelerce birlikte güzel etkinliklere imza atan koro halen çalışmalarına, Şükriye-Zeki Güner çiftinin başkanlığında ve 2020 senesinden itibaren de online olarak Mehmet Özkaya ile Hamburg’da güzel konserlere imza atan Hamburg Akademi Korosunun sunucusu Elif Ergün yönetimde devam etmektedir.
Programda ‘da ‘Aşk Şarkıları’ konseptinde şu eserler yer alacak: 1. Bana Bir Aşk Masalından 2. Seninle Bu Aşkı Kaldığı Yerden 3. Aşk Mevsimi 4. Gizli Aşk Bu Söyleyemem 5. Aşk Kadehiyle İçtiğim Sensin 6. Aşkınla Yan Yana
Mehmet Özkaya: Türk Sanat Müziği ile ilgili çalışmalarına Ankara Türk Müziği Derneği’nde başladı. Doğan Koçer, Yılmaz Pakalınlar, Metin Everes, Ferit Sıdal, Ahmet Hatipoğlu ve Feruzan Esmergül’den nota, solfej, şan ve repertuar dersleri aldı. 1990 yılında açılan sınavla TRT’ye girdi. Çankaya Üniversitesi’nde Türk Sanat Müziği Korosu oluşturdu. Aynı üniversitede öğretim görevlisi olarak Klasik Türk Musikisi uygulamaları ve ses eğitimi dersleri verdi. TRT Ankara Radyosu’nda 10 yıl, İstanbul Radyosu’nda 18 yıl görev yaptı. 2005-2018 yılları arasında TRT Türk Sanat Müziği gençlik ve çocuk koroları şefliği yaptı. Boğaziçi Üniversitesi, Şehr-i İstanbul Musıkî Topluluğu, Halkbank Türk Sanat Müziği Korosu, Fenerbahçe Mahallesi Gönüllüleri Türk Sanat Müziği Korosu Mehmet Özkaya Türk Müziği Hamburg Türk müziği korolarını çalıştırmaktadır. 10 Mart 2018 tarihinde Antalya’da düzenlenen 3.Altın Nota Türk Sanat Müziği beste yarışmasında “Kelebek Ömrü” adlı bestesi ile 1.seçilmiştir. Senfonik Türk Müziği albümü ile Avrupa Gazeteciler Derneği’nin 2010 yılı en iyi Türk Sanat Müziği Sanatçısı, 2011, 2015, 2017 yıllarında Bakü’de düzenlenen “The First” ödüllerini almıştır. A.Ü. İşletme Fakültesi lisans ve Haliç Üniversitesi Türk Musıkisi Konservatuarı yüksek lisans mezunudur. TRT Repertuarında ve MESAM’da kayıtlı toplam yaklaşık 50 bestesi ve üç adet albümü bulunmaktadır. Şubat 2019 tarihinden kurduğu ‘Mehmet Özkaya Akademi Stüdyo’nun yöneticiliğini yapmakta ve sanat alanındaki tecrübelerini öğrencilerine aktarmaktadır.
Türkiye İstanbul Aşiyan Musiki Derneği Türk Sanat Müziği Korosu ve Şef H. Handan Kavas hakkında bilgi:
2003 yılında Kanun Sanatçısı Sadık Kavas tarafından Hasanpaşa – Kadıköy – İstanbul’da kurulmuştur. Müzik Merkezimizde; zamanı sınırlı olanlar da düşünülerek gündüz, akşam ve hafta sonu çalışmaları olmak üzere 3 ayrı grupta çalışma yapılmakta, bu 3 grubun birleşmesiyle de konser korosu oluşmaktadır. Üyeler; çalışma için her gruba girebilir veya herhangi bir grubu da tercih edebilirler. Dernek bünyesinde pazar günleri çalışma yapan bir de çocuk korosu bulunmaktadır. Konserler genellikle Yeditepe Üniversitesi Kongre Salonu’nda verilmektedir. Aşiyan Mûsıkî Derneği’nde üye kabulü belli aralıklarla mülâkat ve mini bir sınavla yapılmaktadır. Aday kişilerde iyi bir kulağa sahip olmanın yanı sıra musiki sevgi ve ilgisi ile derneğe uyum aranan en büyük özelliktir.
Programda şu eserler yer alacak: 1. Yalnız Kalan Rûhumun 2. Hayat Bazen Tatlıdır 3. Yüce Dağdan Esen Yelden 4. Şu İzmir’den 5. Kasımpaşa Kıyıları Tersane 6. Zillide Maşa Darbuka
H. Handan Kavas: Kastamonu doğum olup İstanbul’un Adalar – Büyükada’da İlkokulu, Ortaokulu, Heybeliada’da Hüseyin Rahmi Gürpınar Lisesini bitirmiş, Eskişehir Anadolu Üniversitesi –AUZE Fakültesi İktisat Bölümününden mezun olmuştur. 1998 yılında kendi isteği ile T.C. Merkez Bankasından emekli olmuştur. Daha İlkokul çağlarında başlayan müziğe olan merakı ve öğretmenlerinin ısrarına rağmen ailesinin karşı çıkması nedeniyle konservatuvara gidememiştir. Eğitimlerini tamamlayıp bankada çalışmaya başlayınca 1975 – 1984 yılları arasında Boğaziçi Musiki Derneği’nde (şimdiki adıyla Boğaziçi Mûsıkî Vakfı) usûl – nota – nazariyat ve repertuvar eğitimi almış, korist, solist olarak T. Müziği Korosunda görev almış, yönetiminde de bizzat görev yapmıştır. Evlenip, ardından anne olması nedeniyle müziğe uzun yıllar ara vermiş, Rotasyon ile gittiği Samsun’da 1996 – 1998 yılları arasında Samsun Belediye Konservatuvarına gitmiş, burada Koristlik ve solistlik yaparak Cavit ERSOY, Dr. Mehmet Halis Korur’dan eğitim almıştır. Emekli olup İstanbul’a dönüş yapmış, tekrar Boğaziçi Mûsıkî Vakfına devam etmiş, yine yönetiminde görevler almıştır. 2002 yılında da yayın kurulunda olduğu “SENKOP” adlı, ayda bir yayımlanan bu derginin çıkarılmasını sağlamıştır. Ancak dernek kurmak üzere 2. sayısıdan sonra dergi yayınına, son vermiştir. 14 Ağustos 2003 yılında, eşi Kanun Sanatçısı Sadık Kavas ve 23 genç ile Aşiyan Mûsıkî Derneği’ni kurmuştur. Dernek olarak çok başarılı projelere, konserlere imza atılmıştır. 2021 – 2024 yılları arasında Adalar Belediyesi – 4. Ada – 1 Koro adlı T. Müziği Korosunda Şeflik yapmış kendi isteği ile 3 yıl sonra bu görevinden ayrılmıştır. 2013 yılından buyana T.C. Merkez Bankası – İstanbul Şubesi – Emekliler Korosunu çalıştırmaktadır. Kuruluşundan bu yana Aşiyan Mûsıkî Derneği Yönetim Kurulunda Başkan Yardımcılığına, Usûl – Nota – Nazariyet ve Eğitmenliği devam etmekte olup T. Müziği Korosunun 2. Şefliğini yapmaktadır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Çağdaş Müzik Derneği Türk Sanat Müziği Korosu ve Şef Ersin Tünay hakkında bilgi:
Çağdaş Müzik Derneği TSM korosu 13.06.2013 tarihinde, dernek başkanı ve koro şefi Ersin Tünay önderliğinde 18 kişiden oluşan müzik gönüllüleriyle kurulmuştur. Çağdaş Müzik Derneği (ÇMD) bugün 120 üyesiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin en büyük TSM korosuna sahiptir. Yaşatılan güzelliklerin kanıtı olan derneğimiz genç yaşına rağmen kısa sürede gerçekleştirmiş olduğu konserler ve sosyal sorumluluk projeleri ile Kıbrıs Türk halkına mal olmuş, özveri ile çalışan güçlü bir dernek olarak yoluna devam etmektedir. Kurulduğu günden itibaren sayısız konser ve sosyal sorumluluk projelerine imza atan ÇMD bugüne kadar yurtiçinde 37, yurtdışında ise 8 olmak üzere toplam 45 konser vermiştir. ÇMD TSM korosu olarak bugüne kadar yapılan yurtiçi ve yurtdışındaki tüm konserlerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni gururla temsil edilmiştir. ÇMD’nin 13 Haziran 2023 10.Yıl konserine üç bin izleyicinin katılması, bu alanda yeni bir rekor sahibi olmamıza sebep olmuştur. TSM Koromuz yurt içi ve yurt dışında imza attığı konserlerle kendini ispatlamış, kültür ve sanat alanında “ müzik sevginin, sevgi de yaşamın kaynağıdır” felsefesiyle yol almaya devam etmektedir. Koro bu festivale 6. kez katılmaktadır.
Programda şu eserler yer alacak: 1. Seni Çok Seviyorum(Son Hıçkırık) 2. Dudaklarında Arzu Kollarında Yalnız Ben 3. Mağusa Limanı 4. Bitmese (Dört Mevsimde Sen) 5. Seni Benden Alamazlar
Ersin Tünay: Nisan 1972 yılında KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da doğdu. DAÜ Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü Mezunu ve Atatürk Öğretmen Akademisi Pedagoji Sertifikasına sahibidir. 21 yıldır ilkokul müzik öğretmenliği yapmaktadır. 10 yaşında başladığı halk dansları ile kültür ve sanat hayatı şekillendi. 13 yaşında kendi çaba ve gayretiyle keman çalmayı öğrendi. Daha sonraları akardeon, cümbüş, ud ve kanun çalmaya başladı. İlk kez Türk Müziği ile tanışması, 1987 yılında kurulan Devlet Türk Müziği korosuyla oldu. KKTC’de faaliyet gösteren birçok halk dansları ekibinde müzisyenlik ve müzik yönetmenliği yaptı. Öğrenciler yetiştirdi. Devlet Türk Müziği Korosu, Gazi Mağusa Belediyesi Türk Müziği Korosu, Girne Belediyesi Türk Müziği Korosu yanında, 34 yıldır profesyonel anlamda müzik yapmaktadır. Televizyon ve radyolara programlar hazırlayıp birçok kez konuk olarak katılmıştır. Yurt içi ve yurt dışında, Kıbrıs Türk kültürü adına halk dansları festivallerinde yönetici, şef ve müzisyen olarak faaliyetlerde bulundu. Kıbrıs Türk halk dansları müziklerinden oluşan “Kültürümüzden Sesler” ile “Geleneksel Kıbrıs Türk Halk Şarkıları” CD’lerinin projelerini hazırlayıp müzik direktörlüğünü yaptı. KKTC Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Gençlik Dairesi çatısı altında gençlerden oluşan “Genç Türk Korosu”nu kurup çalışmalarını yürüttü. 5 yıl boyunca MEB İlköğretim Dairesi’ne bağlı okullardan öğrenciler seçerek, TRT 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği için hazırladığı halk dansları ekipleriyle katılarak ülkesini temsil etti. Aynı zamanda TÜMFED yönetim kurulu üyesidir. 13 Haziran 2013’de bir grup müzik gönüllüsü arkadaşıyla kuruluşunda öncülüğünü yaptığı ve şu anda 120 koristle ülkesinin en büyük TSM korosu olan, ÇMD başkanlığı ile ÇMD TSM korosu şefliğini yürütmektedir. Hamitköy Dr. Fazıl Küçük İlkokulu’nda müzik öğretmenliği yapmakta olup evli ve iki kız çocuk babasıdır.
Türkiye İstanbul Kültürler Korosu (Eski Adı: Dragos Musıki Derneği Dünya & Etnik Müzikler Korosu) ve Şef Serdar Taştanoğlu hakkında bilgi:
İstanbul Kültürler Korosu Dragos Musıki Derneği kurucu Başkanı Serdar Taştanoğlu tarafından 2016 yılında kurulmuştur. Kurulduğu tarihten bu yana İstanbul, Kocaeli ve Yalova’da toplam 68 konser gerçekleştirmiştir. KKTC’de bir, Yunanistan’da üç, Hollanda’da bir ve Romanya’da iki Kosova’da iki Gürcistan’da bir Mısırda iki olmak üzere 12 yurtdışı konseri gerçekleştirmiştir. İstanbul kültürler Korosu Uluslararası Dragos Müzik ve Dans Festivali’ne 2018-2019 yıllarında, Thessaloniki (Selanik) Multilanguage Culture Festivali’ne 2016-2017 ve 2021 yılında, son olarak da 2021 yılında Mardin 2022 Hatay 2023 Manavgat 2024 yılında Mısırda gerçekleştirilen TSM Koroları Festivalleri’ne katılmıştır. Koro 53 dilde ve yaklaşık 500 üzerinde eserin bulunduğu geniş bir repertuara sahiptir.
Programda şu eserler yer alacak: 1. Jovane Jovanko 2. Oy Devoyçe 3. Makedonska Devoyçe 4. Saorama Hederlezi 5. Stani Mome 6. Ben Seni Sevaram & Damat Halayı
Serdar Taştanoğlu: Kıbrıs kökenli anne, Kafkas kökenli bir babanın çocuğu olarak İstanbul Şişli’de doğmuştur. Eğitimci olan babasının görevi nedeni ile Malatya, Urfa, Çanakkale, Biga, İzmit, Bursa, Ankara, Bursa olmak üzere muhtelif şehirlerde yaşayıp, eğitimini buralarda devam ettirmiştir. Lisans ve lisansüstü eğitimini tamamladıktan sonra tam burslu olarak Hollanda’da ikinci kez bir lisansüstü eğitimi daha tamamlamıştır. Müzik ve resim hayatı çocukluk yıllarında başlamıştır. Muhtelif koro, kurs ve hocalardan eğitim almıştır. Yurtdışında yabancı müzik gruplarının atölye çalışmalarını takip etmiş ve dünya müziklerinden etkilenerek kendine bir repertuar oluşturmuştur. Yakın akrabası olan ünlü TSM sanatçısı ve hocası rahmetli Tülin Korman’dan çok etkilenmiş ve feyz almıştır. Amatör olarak ud, ritm çalarak ve solist olarak muhtelif korolarda yer almıştır. Gerek iş gerek seyahat merakıyla 42 ülkede bulunmuştur. KKTC Girne, Almanya Hamburg, İngiltere Southampton ile Hollanda Den Helder’de yaşamıştır. 2005-2009 yıllarında TÜMATA (Türk Dünyası Araştırma Topluluğu’nun) İstanbul Anadolu yakası grubunda yer almıştır. 2011 yılında Dragos Musiki Derneği’ni kurmuştur. Derneğinde bugüne kadar TSM, THM, Dünya, Caz, Kadınlar, Elazığ türküleri, Türk Dünyası Müzikleri ile Dünya ve Etnik Müzikler korolarını kurmuştur. Korolarına 320 yurtiçi 32 yurtdışı konseri gerçekleştirmiştir. Altı yıl aralıksız olarak İstanbul Kartal Belediye Başkanlığı ile THM genç sesler yarışmasını, bir yılda Kadıköy Belediyesi ile TSM genç sesler yarışması gerçekleştirip 70’e yakın genci THM ve TSM camiasına kazandırmıştır. İki yıl uluslararası Dragos müzik ve dans festivalini gerçekleştirmiştir. DMD derneği dünya ve etnik müzikler korosunu, Nikomedia tolerans Ensemble (Kocaeli) korosunu, Kadıköy Müzik gönüllüleri Bostancı dünya ve etnik müzik korosunu ve bir yıldır Türk dünyası müzikleri korosunu çalıştırmaya devam etmektedir. Ayrıca 10 yıldır muhtelif sitelerde sanat edebiyat turizm konularında yazmakta olup biri Müzik, diğeri seyahat anıları ve deneme yazılarından oluşan üç kitabı bulunmaktadır. “Dragos Musıki Derneği web “, “Nikomedia Tolerans web” sitelerinin editörü ve yazarıdır. İngilizce bilmektedir. T.C ve K.K.T.C vatandaşıdır. Dragos Musıki Derneği Başkan Yardımcısı Aysel Taştanoğlu ile evlidir.
Türkiye İstanbul Üsküdar Vuslat Türk Müziği Topluluğu ve Şef Mine Geçili hakkında bilgi:
Çeşitli meslek gruplarına ait sanat gönüllüsü kişilerden oluşan Vuslat Türk Müziği Topluluğu 2012 yılında kurulmuş olup, çalışmalarına Üsküdar Bağlarbaşı’nda devam etmektedir. Her zaman amatör bir ruh çerçevesinde gerçekleştirilen repertuar çalışmaları ile dinleyicilerin ilgisine mazhar olan topluluk, Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği ve Tasavvuf Müziği ile zengin repertuar çalışmaları yaparak bugüne kadar sayısız konserler vermiştir. Topluluk ayrıca Uluslararası Müzik Festivali kapsamında Samsun, Batum, Mardin, Hatay ve Kıbrıs’ta sahne almış, başarılı icralar sunmuştur. Çalışmalarını şevk ve azimle yürüten Vuslat Türk Müziği Topluluğu, kurulduğu 2012 yılından beri çalışmalarını Şef Mine Geçili idaresi ve eğitmenliğinde sürdürmektedir.
Programda potpori şeklinde şu eserler yer alacak: 1. Gülseni Hüsnüne 1. Dağlar Dağlar Viran Dağlar 3. Alişimin Kaşları Kare Aman 4.Kırmızı Gülün Ali Var 5. Maya Dağdan Kalkan Kazlar 6. Tel Tel Taradım Zülfünü 7. Pencerenin Perdesini 8. Pencere Açıldı Bilal Oğlan 9. Ela Gözlerine Kurban Olduğum
Mine Geçili: Türk Eğitim Vakfı’nın bağışçıları merhume Safiye Ayla ve merhum Zeki Müren’in isimlerini yaşatmak amacı ile düzenlenen ses yarışmalarında, 2003 yılında üçüncü, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Belediye Konservatuarının 2004 yılında düzenlediği Zeki Müren ses yarışmasında ise birinci oldu. 24 Eylül 2004’de Bodrum Kalesinde Ege Üniversitesinin düzenlediği Zeki Müren’i anma konserine Konuk Solist olarak katıldı. Grup Ayışığı ile yurt içinde ve yurt dışında sayısız konserler verdi. 2010 yılında Zeki Müren bestelerinden oluşan Gece Kirpikli Kadın isimli albümü ile ve bunun dışında Bir Ömrün Şarkıları, Mine’l Aşk ve Hediye isimli albümlerini müzikseverlerine sunmuş, ayrıca, TRT için Ömürlük Şarkılar, Alaturka Akşamlar, Radyo Günleri programları ile müzik kariyerini sürdürmüştür. 2014 yılından beri TRT İstanbul Radyosu’nda kadrolu ses sanatçısı olarak görev yapmakta olan Mine Geçili, Şef olarak Üsküdar Vuslat Türk Müziği Topluluğu’nu, Başakşehir Bakmer Kadınlar Korosu’nu ve Mine Geçili Ankara Türk Müziği Topluluğu’nu yönetmektedir. Öğretim görevlisi ve aynı zamanda Ud Sanatçısı olan Hüseyin Bitmez ile evli olup, ikiz kız çocuğu annesidir.
Ohri Antik Tiyatrosu Hakkında
MÖ 200 yılına kadar uzanan olağanüstü bir Helenistik dönem kalıntısıdır. Scupi, Stobi ve Heraklea Lynkestis’te bulunan Roma dönemi tiyatrolarının aksine, ülkede kendi türünde tek tiyatro olma özelliğini taşır. Başlangıçta hatırı sayılır bir izleyici kitlesini ağırlamak için tasarlanan tiyatronun bugün sadece alt kısmı mevcuttur ve bu durum kapasitesini tespit etmeyi zorlaştırmaktadır.
İki tepe arasında stratejik bir konuma sahip olan tiyatronun konumu idealdir. Bu durum canlı performanslar için çok önemli bir özellik olan akustiğini artıran doğal rüzgarı korumayı sağlar. Roma döneminde tiyatronun amacı gladyatör dövüşlerine arena olmaktı.
Tiyatro, bölgedeki inşaat faaliyetleri sırasında kazara ortaya çıkarıldığı 1980’lere kadar gizli kaldı. Yunan tanrısı Dionysos ve ilham perilerinin tasvirleri ile oyulmuş büyük taş blokların keşfi, önemli bir Yunan kültürel alanının varlığını ortaya koydu. Böylece de alanda kazı çalışmaları başladı.
Günümüzde Ohri Antik Tiyatrosu; oyunlar, konserler, operalar ve bale dahil olmak üzere halka açık performanslara ev sahipliği yaparak kültürel yaşama yeniden entegre edilmiş durumdadır. Ayrıca Ohri Yaz Festivali için de prestijli bir mekan haline gelmiştir. Ünlü grupların ve sanatçıların uluslararası performanslarını mekan olurken , yalnızca antik çağların mimari ve kültürel başarılarının bir kanıtı olarak değil, aynı zamanda çağdaş kültürel ifadenin canlı bir merkezi olarak da hizmet vermekte.