Romanya’nın başkenti Bükreş’te Herastrau Park – Herăstrău Park içinde bir açıkhava müzesi bulunmaktadır. Şehrin ortasına konumlanan büyük Köy Müzesi – Village Museum, Bükreş Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dimitriei Gusti’nin 1925-1935 yılları arasında ekibiyle Romanya kırsalındaki 600 köyde gerçekleştirdiği disiplinlerarası saha araştırmalarının ürünüdür.
Bir tarafı göl olan Köy Müzesi Romanya kırsal yaşamını şehrin merkezine taşımaktadır.
Geleneksel evlerin yapımı, dekorasyonu, toprağın ekilip dikilmesi, ürün hasadı, hayvancılık, balıkçılık, dokumacılık, kil ve çamurdan obje yapımı, kış koşullarına hazırlık yiyecek hazırlanması gibi köy yaşamına dair her şey Romanya’nın tüm bölgelerinden sökülüp getirilen ahşap evlerle gözler önüne serilmektedir.
Müze, ağırlıklı olarak XIX. yy yerel mimarisini temsil eden ahşap evlerden 29 tanesiyle 1936 yılında açılmış. Evlerin en eskisi Berbeşti’den getirileni ve 1775’e tarihli. Dragomireşti Köyü kilisesi 1722’ye, Timişeri Köyü kilisesi ise 1773’e tarihlenmiş.
Başta şehre gelen turistlerin yoğun ilgisi olmak üzere çok sayıda ziyaret alan müze aynı zamanda bir araştırma merkezi niteliğinde.
Bu gün; ev, kilise, ağıl, ahır, yel değirmeni, kuyu, fırın, su değirmeni, şarap presi ve diğer çiftlik yapılarından oluşan 370 yapıya ve 60.000’in üzerinde objeye ev sahipliği yapan müzedeki tüm yapıların yanında bulunan bilgi kartlarından geldikleri yeri ve öykülerini öğrenmek mümkün.
Yapıların içi getirildikleri bölgelere özgü objelerle dekore edilmiş.
Çocuklu aileler için yaklaşık 6 km olan yürüyüş parkuru ve oyun alanları olan park sabah sporcuları için de cazip. Parkta yürümek, bisiklet kiralayarak parkı turlamak ya da tekneyle gölde geziye çıkmak, kaykay veya paten kaymak yahut etrafta gezinen sincaplar eşliğinde kitap okumak, doğanının güzelliğine bakarak müzik dinlemek diğer seçenekler arasında.
Bakımlı parkın çiçek tarhları, her yana serpiştirilmiş heykelleriyle dinlendirici atmosferine şehir merkezinden yürüyerek ulaşılabileceği gibi metro, otobüs gibi toplu taşıma araçlarıyla kolayca erişilebilir.
Not: Bir Balkan Esintisi Ailesi olarak içerik görselleri için Sn. Tülay Üstündağ’a teşekkür ederiz.
2 Yorum. Yeni Yorum
Merhaba Sevgili Necla Dursun 🙂 Ne güzelsiniz! Sıcacık bir yazı olmuş. Bilgilendirerek duygulandıran satırlar çok anlamlı. Köy Müzesi’ni görüp ülkeme dönüşüm daha bir hafta bile olmamışken anılarımı taptaze tutmama destek vermişsiniz. Fotoğraflarımın işe yaramasıyla aldığım keyif deseniz sonsuz… Çok sağ olun Sevgili “Balkandaşım” Ellerinize, aklınıza ve yüreğinize sağlık! Devamını, başka yazıları keyifle bekleyeceğim. Sonsuz sevgilerimle…
Değerli Tülay Üstündağ, diğer bir hitapla sevgili Balkandaşım; özenli satırlarınız, incelikli üslubunuz, samimiyetiniz ve henüz çok yeni olan Balkan seyahatinize ait fotoğraflarınızı bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederiz. Yorumunuzdaki her bir harf için kaleminize en çok da yüreğinize sağlık.