İlk kaynaklarda ayçiçeğinin köklerinin Peru’ya dayandığı yer almaktadır. Bununla birlikte yapılan diğer araştırmalar ayçiçeğinin Meksika’nın kuzeyinden ve kuzeybatı Amerika’dan gelmiş olabileceğine de işaret etmektedir.
Ayçiçeğinin Avrupa’ya nasıl getirildiği konusundaki görüş ve fikirler farklılık bulunuyor. Bazı otoriteler İspanyolların bazı otoriteler ise İngiliz ve Fransızların seyahatlerinde ülkelerine geriye dönüşlerinde getirdikleri tohumlarla bu yolculuğun gerçekleştiğini söylemektedir.
Avrupa’da ya gelişi her nasıl olursa olsun günümüzün bir gerçeği var ki; Bulgaristan’ın ayçiçeği yetiştiriciliğinde dünya çapında söz sahibi ülkelerden biri olduğu.
Gıda sektöründe önemli bir yere sahip olan ayçiçekleri kesme çiçek satan dükkanların da gözdesidir.
Not: İçerik görseli için Sn. Tülay Üstündağ’a teşekkür ederiz.
2 Yorum. Yeni Yorum
Sevgili Necla Dursun,
Ay ve çiçek!
İnsanlık tarihinde ne çok kültürde, ülkede, toplulukta vb. farklı anlamlarıyla var olmuş! Ehhh insan varsa bu anlamlara yenileri de katılacaktır değil mi?
Hem ay, hem de çiçek ise başka bir varsıllık! Ayçiçeği tohumların en değerlilerinden. Değerli mi?
Ben bu yıl çok üzgünüm, çok. Sayın Ali Ekber Yıldırım “TRAKYA’DA AYÇİÇEĞİ BÜCÜR KALDI, ZARAR BÜYÜK!” diyor https://www.tarimdunyasi.net/2023/08/08/trakyada-aycicegi-bucur-kaldi-zarar-buyuk/
Bücür kalan ayçiçeklerini görünce, yüreğim acıyor. Oysa diyorum… Belki… Öyle işte…
İçten sevgilerimle 🙂
Bücür kalan ayçiçekleri bizim de yüreğimizi acıttı, tıpkı sizin gibi Tülay Hanım.
Ay gibi parlak, çiçek gibi mis kokan güzel sözleriniz için teşekkür ederiz.