Bulgaristan Gezi

0

Filibe Saat Kulesi Yolunda Bahar

Filibe (Plovdiv) Saat Kulesi yolu…

2019 Avrupa Kültür Başkenti seçilen Filibe’nin zenginliklerinden biri…

Makedonyalı Büyük İskender’in babası II. Filip tarafından kurulduğundan Filibe adını alan, kıyısından Meriç’in geçip Edirne’ye yollanarak Ege’ye aktığı şehir…

Yahya Kemal Beyatlı’nın hatıralarında; “Filibe, yüz sene evveline kadar, Bursa ve Eyüp Sultan gibi iliklerine kadar Türklük sinmiş bir şehirdi. Filibe’yi görmeyi özlerdim. 1921’de görmek kısmet oldu. Sofya’dan tirene bindim. (…) Tiren durdu. Plovdiv! Plovdiv! sesi geliyor. İstasyonda bir çorbacı ve köylü kalabalığı kaynaşıyor. Rengi solmuş setre pantolonla mintan giyen ve kalıpsız fes taşıyan Türkler dolaşıyorlar. Tirenden çıktım: “Otel Mole’ye götür!” dedim. Otel Mole, Filibe’nin Perapalas’ı, altı lokanta üstü otel, odaları şöyle böyle, az çok temiz, koridorları koğuş sisteminde bir oteldi; lakin adı Filibe’ye mezcedilmiş bir addır. Sokak üstünde bir oda tuttum. Karşımda küçük bir cami vardı. İlk Osmanlı devirlerinden kalma, yekpare, metin, ferahlı bir yapı idi; o köşede tek başına Çelebi Sultan Mehmed’i hatırlatıyordu. Filibe’ye seyahat eden vatan Türklerinden son gören galiba ben oldum; çünkü İstanbul’a avdet ettikten biraz sonra, yolu genişletmek için, yıkıldığını gazetede okudum.” diye söz ettiği şehir…

Evliya Çelebi’nin 1652 yılındaki ziyaretinde ticaret, medeniyet, dinlenme şehri olarak;  “Şehir 9 adet kayalık tepe üzerine ve dereler arasına kurulmuş. Filibe’de 17. yüzyılda 53 cami, 70 okul, 9 medrese, 7 darül-kurra, 11 tekke, 8 hamam, 9 han ve sayısız kervansaray var idi.” dediği şehir…

Şehir tepeler üzerine konumlanmıştır. Söz konusu tepelerin adlarıysa şöyle; Saat Tepe, Taksim Tepe, Bunarcık Tepe, Markovo Tepe, Cehennem Tepe, Cambaz Tepe ve  Nöbet Tepe’dir.

Okumakta olduğunuz içeriğin görselleri adını Nöbet Tepe’den alan Nöbettepe Dergisi‘nin Genel Yayın Yönetmeni Sn. Kadriye Cesur’un kısa süre önce gerçekleştirdiği Filibe gezisinden…

Bir Balkan Esintisi Ailesi olarak kendisine teşekkür ederiz.

       

Bizden Haberdar Olun!

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed