Kuzey Makedonya GeziSanat

0

Kuzey Makedonyalı Arkeolog Jelldez Asani

Arkeolog Jelldez Asani 1979 yılında Kalkandelen’de doğdu. 2002 yılında Üsküp Aziz Kiril ve Metodi Üniversitesi Felsefe Fakültesi Arkeoloji ile Sanat Tarihi Enstitüsünden mezun oldu. 2010 yılında aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2017 yılında Sanat Tarihi alanında doktorasını aldı ve bu alanda “Bilim Doktoru” derecesini alan ilk Arnavut kadın oldu.

Üsküp Ulusal Kültürel Mirası Koruma Merkezi ‘nde arkeolog olarak çalıştı ve çeşitli arkeolojik kazılara katıldı. 2007 yılından başladığı Kalkandelen Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde bu gün profesör olarak görev yapıyor. Geçmişte bilimden sorumlu dekan yardımcılığı görevinde bulunmuş olan Asani günümüzde eğitimden sorumlu dekan yardımcılığı görevini sürdürüyor. Ayrıca, 2019 yılında başladığı Priştine Hasan Priştine Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde misafir öğretim üyeliği görevine devam ediyor.

Jelldez Asani farklı galerilerde sergiler açmış, çeşitli sanatsal faaliyetler ve işbirlikleri gerçekleştirmiş sanatçıların birçok sergisinin müellifi olmuştur. Struga’da düzenlenen uluslararası sempozyumda sanat eleştirmenliği yaparak çeşitli ödüllere layık görülmüştür. Prestijli dergilerde bilimsel makaleleri yayımlanmış, bilimsel konferanslara katılarak sertifikalar almıştır. Aynı zamanda sanat alanında çeşitli etkinliklerde koordinatör ve jüri üyeliği yapmıştır. Bu etkinliklerden biri; pedagojik taahhüt çerçevesinde Kalkandelen, Tiran ve Priştine’de düzenlenen Üç Kemerli Köprü Projesindeki koordinatörlüğüdür.

Sanat eleştirisi ve öğretiminin başlı başına bir sanat olması kabulüyle Asani ‘nin “20. Yüzyılın Son Yirmi Yılında Makedonya ve Kosova ‘da Arnavut Ressamların Sanatsal Yaratımı” adlı kitabı bulunmaktadır.

Jëlldëz Asani, lindi në Tetovë në vitin 1979. Në vitin 2002, diplomoi në Universitetin “Shën Kirili dhe Metodij” Shkup, fakulteti Filozofik, Instituti Historia e artit me arkeologji. Në po të njëjtin Universitet, në vitin  2010 mbaroi studimet master. Në vitin 2017 doktoroi në fushën e  Historisë së artit dhe u bë e para femër shqiptare me gradën doktor shkence në këtë lëmi. Paraprakisht ka punuar si arkeologe në Qendrën Nacionale për konzervimin e trashigimisë kulturore në Shkup duke marrë pjesë në gërmime të ndryshme arkeologjike. Që nga viti 2007 punon si pedagoge në Fakultetin e Arteve-Arti figurativ në Universitetin e Tetovës, njëkohësisht është edhe prodekane për shkencë. Që nga viti 2019 e angazhuar si Profesor vizitor në Fakultetin e Arteve, Universiteti i Prishtinës “Hasan Prishtina”.

Jelldez Asani ve Necla Dursun 02.06.2023 Kuzey Makedonya Kültür Merkezi Sinestezi Etkinliği – İstanbul

 

Në vitin 2014  ka kryer trajnimin për protokoll dhe etikë profesionale në Akademinë e Protokolit në Shkup dhe ka pranuar diplomë të çertifikuar nga Shkolla e Protokolit të Washingtonit, e cila është lider në industrinë e protokolit në SHBA. Nga viti 2011 është kryetare e këshillit drejtues të Institutit Nacional Galeria e Arteve Pamore Tetovë. Poashtu ka qenë kryetare dhe anëtare e komisionit të konkursit nga sfera e arteve pamore, Tetova Feston Nëntorin, Tetovë, anëtare e këshillit për zgjedhjen ideore dhe grafike të Pllakatit dhe diplomës për shpërblimin shtetëror “22 Nëntori”, Ministria e Republikës së Maqedonisë së Veriut, Shkup, poashtu është në Komision recenzues për zgjedhje dhe rizgjedhje të thirjeve profesionale nga fusha e Historisë së Artit, Ministrina e Kulturës, Republika e Maqedonisë së Veriut. Anëtare e komisionit të reakreditimeve të programeve studimore në Universitetet Shtetërore të RMV.

Asani, është autore e shumë vështrimeve të ekspozitave të artistëve të cilët kanë ekspozuar në galeri të ndryshme dhe ka realizuar aktivitete artistike dhe bashkëpunime të ndryshme. Ka qenë kritike e artit në Simpoziumin Internacional që është organizuar në Strugë për disa vite dhe ka marrë mirënjohje për pjesëmarrje. Ka botuar punime shkencore në revista prestigjioze, dhe ka fituar çertifikata për pjesëmarrje në konferencat shkencore. Gjithashtu është kordinatore dhe anëtare jurie të aktiviteteve nga fusha e artit. Është autore e librit Krijimtaria artistike e piktorëve shqiptarë në Maqedoni dhe në Kosovë në dy dekadat e fundit të shekullit XX.

Jëlldëz Asani ka qenë pjesëmarrëse në gërmime arkeologjike si në Stobi, Kalanë e qytetit të Shkupit dhe të Tetovës. Kordinatore për projekte ndërkombëtare dhe pjesë e komisioneve të ndryshme profesionale. Në kuadër të angazhimit pedagogjik, ka qenë kordinatore e projektit disavjeçarë “Ura me tri harqe” e cila është organizuar në Tetovë, Tiranë dhe në Prishtinë.

Kritika e artit dhe mësimdhënia janë art në vete dhe këto sfida, Asani, i trаnsmeton me shumë vlera dhe profesionalizëm.

 

Bizden Haberdar Olun!

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed