Sabahattin Ali’nin 1945 ve 1946 yılları arasında kaleme aldığı, basıldıktan sonra toplatılarak yasaklanan kitabı Sırça Köşk‘teki hikayelerden biridir Böbrek. Biri Niğdeli biri Borlu iki Anadolu karakteri bulunur hikayede.
Böbreklerinde taş olan Niğde nüfus müdürü Avni Akbulut, Kayseri Hastanesi’nde ameliyat olduktan birkaç ay sonra diğer böbreğinde de taş olduğunu öğrenince doktoruna olan güveni sarsılır ve İstanbul’un yolunu tutar. Sirkeci’de bir otelde kalıp iyi bir tedavi görmek ister. Otelde Borlu olduğunu söyleyen biriyle tanışır. Tanışma anı şöyle yer alır hikayede:
“Elli yaşlarında, kısa değirmi sakallı, kıyafetine bakılırsa Anadolulu bir adamın pabuçlarını çıkarıp, somyası gıcır gıcır eden karyolaya yerleştiğini gördü. Kendisi de biraz doğruldu. Onun uyandığını fark eden karşı yataktaki, sakalını sıvazlayarak:
-Safa geldiniz, yabancısınız herhalde?- diye sordu.
-Safa bulduk, Niğdeliyim.
-Dimeyin! Ben de Borluyum.-
-Çok güzel, kimlerdensiniz?-
Hemen ahbap oluverdiler. Değirmi sakallı sık sık Niğde’ye gidip geldiğini, orada birçok bildikleri olduğunu söyledi. Hatta kızını Niğdeli birine verdiğini anlatırken.”
Bir Balkan Esintisi Ailesi olarak gerçekleştirdiğimiz Niğde seyahatimizin Rahmaniye Camii ile Niğde Kalesi’nde geçen dakikalarında bu hikayeyi andık. Bu içeriğimizle de kayıt altına almak istedik.