Mimar Hayreddin tarafından 1557-1566 yılları arasında inşa edilen Mostar Köprüsü 24 metre yükseklikte, 30 metre uzunluğunda ve 4 metre genişliğindedir. Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde Mostar Köprüsü ‘nü nehrin bir yakasından diğerine uzanan gökkuşağına benzetmiş ve gezdiği yerler arasındaki benzersizliğine değinmiştir.
Köprünün iki ayağından birinin adı “Tara”, diğerininki “Helebija” dır.
Tara Kulesi günümüzde müzedir. Geçmişte uzun süre mühimmat deposu olarak kullanılmıştır. Müzede köprünün tarihi bilgileri, etrafından çıkarılan arkeolojik buluntular, savaş esnasında yıkılmadan önceki halinden kalan orijinal parçalar ve köprünün farklı dönemlerdeki resimleri sergilenmektedir. Osmanlı Döneminde hapishane olarak kullanılan kulenin seyir terasından panoramik manzara fotoğraf çekimine uygundur. Ünlü seyyah Evliya Çelebi, Tara ‘da 3 ay kadar konaklayarak seyahatnamesini yazdığı bilinmektedir.
Mostar şehrine ismini veren Mostar Köprüsü, 1993 yılında Hırvatlar tarafından yıkılmıştır. Savaş esnasında zarar gören binalar, tarihi ve kültürel eserler için seferberlik başlatılarak restorasyon yapılmıştır. Birçoğumuzun gözyaşları içinde topçu ateşine maruz kalarak yıkıldığı anları TV’den izlediği Mostar Köprüsü, Türkiye ‘nin girişimleriyle aslına uygun olarak 2004 ‘te yeniden inşa edilmiş, 2005 yılında ise UNESCO Dünya Miras Listesi ‘ne alınmıştır.
Evliya Çelebi ‘nin Seyahatnamesinde yer verdiği Geleneksel Mostar Köprüsü Atlama Yarışları 1600 yıllarından kalan bir gelenektir. Günümüze kadar süregelen yarışlar temelde evlilik arefesindeki nişanlı gençlerin cesaretini kanıtlama ritüeli olarak yapılmakta olduğu bilinmektedir. Her yıl Temmuz ayında düzenlenen yarışların 2021 yılında düzenlenen ayağına; Bosna Hersek, Slovenya, Karadağ ve Sırbistan ‘dan 32 sporcu katılım sağlamıştır. Neretva Nehri ‘nin zümrüt yeşili sularına kendilerine bırakan sporcuların icra ettiği atlayışlar “baş üstü” ve “dik atlayışlar” olmak üzere iki kategoride gerçekleşmektedir.