Cahit Berkay’ın müzikleriyle zihnimize kazındı Dila Hanım filmi. Türkan Şoray ve Kadir İnanır’ın başrolünde bulunduğu film Necati Cumalı’nın Ay Büyürken Uyuyamam adlı hikâyesinden uyarlandığıysa pek bilinmeyen bir husus. Makedonya 1900 adlı kitabında bulunur bu hikaye. Necati Cumalı neden kitabına bu adı vermiş diye düşünenler için söylemek gerekir ki Necati Cumalı Balkanlarda doğmuş bir güzel kalem.
Şiir, roman, hikaye, deneme, tiyatro gibi bir çok alanda eser veren yazar 13 Ocak 1921 de Manastır’a bağlı Cuma Kazasında doğmuş. İstiklal Harbi sonrasında Türkiye’ye göçerek Urla’ya yerleşen ailesi vesilesiyle çocukluğu Ege’de geçmiş. Yazdığı her eserde doğa sevgisi, yaşama sevinci, aşk ve özlemin yanı sıra Ege’nin köy ve kasaba hayatını, onların mücadelelerini anlatması bu nedendendir.
Yazılarında Urla’nın da yer veren yazarın çocukluğuna tanık olan ev yazar tarafından Urla Belediyesi’ne bağışlanmış. Anı evine dönüştürülen yapının restore edildikten sonra 2001 yılında ziyarete açılmış. Necati Cumalı’nın eserlerinin tanıtılması ve anısının yaşatılması amacıyla açılan anı evinde yazara ait özel eşyalar bulunuyor. İkinci ziyaret edişimiz olsa da bizim için değişmeyen bir husus varsa o da; eserlerini yazarken kullandığı daktilosu ve kitaplarının değişik baskıları sergilenin en güzel üyeleri bize göre.
İlk şiiri 1939’da Urla Halkevi Dergisi’nde takma isimle yayımlanan Necati Cumalı’nın bir süre Ankara’da Cahit Sıtkı Tarancı ile aynı evi paylaştığını, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki eğitimi sonrası avukatlık yıllarında karşılaştığı olaylar ve ilgilendiği davalardan edindiği izlenimlerden esinlenerek eserlerini şekillendirdiğini ilave ederek içeriğimizi sonlandıralım.
Not: Necati Cumalı Yaşar Kemal tarafından “Yaşlanmaz Şair Çocuk” olarak anılır.