Hırvat geleneksel kıyafetlerine Osmanlı Türk etkilerini konu alan sergi, Zagreb Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Travno Kültür Merkezi iş birliğiyle Zagreb Yunus Emre Enstitüsünde açıldı.
Tarih boyunca kültürlerin bağlaçlarından biri olan giyim kuşamın Balkan coğrafyasına özgü örneklerinin sergilendiği etkinlikte altın renkli işlemeler, danteller ve kasnak işçiliği motifler dikkat çekti.
Bazılarının Anadolu ‘da giyilenlerden ayırt edilemeyecek derecedeki benzerlikler kıyafet isimlerine de yansımaktadır. Yaşmak, cep, pabuç gibi giyim öğeleri bu konuya örnek gösterilebilir.
Travno Kültür Merkezi Koordinatörü Josip Forjan, Osmanlı İmparatorluğu’nun Hırvat bölgelerinin giyiminde önemli derecede etkili olduğunu dile getirdiği etkinlikte Hırvat biliminde “Oryantal” teriminin Türkler aracılığıyla oluşturulan bir kültür birleşeni olduğuna dikkat çekerken; “Türk kültürünün unsurlarını ve Türk kültürünün Bizans, Fars, Arap ve Uzak Doğu kültürlerinden aldığı unsurları kapsar. Bu etkiler, Hırvatistan Cumhuriyeti’nin bazı bölgelerindeki geleneksel elbiselerde, özellikle Bosna-Hersek, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Kosova’daki Hırvat ulusal topluluklarının elbiselerinde de görülebilir. Ayrıca, bu etkiler giyim tarzlarına, giysi kesimlerine, kumaş üretim ve süsleme yöntemlerine ve bazı giysi parçalarının isimlerine de yansımaktadır. Edebi ve belgesel kayıtlar, illüstrasyonlar, resimler ve fotoğraflar, müzelerde, etnolojik ve özel koleksiyonlarda ve diğer miras kurumlarında korunmuş çok sayıda örnek bunu kanıtlamaktadır. Bu sergide görmüş olduğunuz bu örnekler de bunun en önemli kanıtıdır.” ifadelerini kullandı.
Sergideki orijinal eserler ve fotoğraflar, Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan, Kosova ve Hırvatistan topraklarındaki Hırvat ulusal külliyatına ait ve Osmanlı Türk etkilerini yansıtan halk kıyafetlerini yansıtmaktadır. Hırvat kostümlerine ek olarak, güçlü Türk etkisi altında kalan Boşnaklar (BH), Karadağlılar (Karadağ), Arnavutlar ve Goranlar (Kosova), Sırplar (Sırbistan), Kuzey Makedonya Yörük Türkleri ve Torbeşler (Kuzey Makedonya) başta olmak üzere diğer ulusların da kıyafetleri yer almakta olup sergi 18 Aralık 2022 tarihine kadar Zagreb Yunus Emre Enstitüsünde ziyarete açık olacak.
içerik kaynağı: www.timebalkan.com.tr (erş.trh: 24.11.2022)