Kırkpınar, Edirne kent merkezine bağlı Sarayiçi yerleşkesindedir. Bizim için spor olmaktan öte bir kültürün göstergesi olan ata mirasımız güreşin her yıl “Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri” adı altında turnuva düzenlendiği yerdir. Peki hiç düşündünüz mü adının neden ‘Kırkpınar’ olduğunu?
Gelin bu sorunun cevabını Mehmet Dervişoğlu’nun ‘Kırkpınar Güreşleri’nin Halkbilimsel Açıdan İncelenmesi’ adlı yüksek lisans tezinden öğrenelim:
“Türk kültüründe bir, üç, beş, yedi, dokuz, on iki, kırk gibi bazı sayılar kutsal kabul edilmiş ve çeşitli anlamlar yüklenmiştir. Gerek dini hayatta ve gerekse gündelik hayatta uygulanan pratiklerde bu sayıların manevi anlamlarından yararlanma yoluna gidilmiştir. Örneğin; İslam dininde bir sayısı Allah’ı ifade eder.
Üç sayısı birçok destan, efsane, masal bilmece vb. halk ürünlerinde yer almıştır. Oğuz menkıbesine göre Oğuz han üç gün annesinin sütünü emmemiş ve annesi üç gece gördüğü rüya sonucunda kendisine tarif edildiği şekilde hareket etmiştir. Oğuz’un oğullarından biri bayrağında altın bir yay ve üç gümüş oku sembol olarak kullanmıştır.
Kırk sayısı Türk kültüründe çokluk ifade etmek için kullanılan, günlük hayatımızda da farkına varmadan hepimizin kullandığı bir kelimedir. Adeta asıl anlamının dışında çokluk ifade etmek için kullanılır: “Kırk kaynak, kırk dükkan, kırkını aşmak, kırkına varmak, kırk kere, kırk yıl, kırklamak, kırklanmak, kırklara karışmak, kırk yıllık günahlara bir yıllık tövbekar olmak.” Yerin kutsallığını anlatırken; “kırklar dağı, kırklar pınarı, kırklar ili, kırklar tepesi, kırklar gediği, Kırklar Meclisi, kırk derviş bir sofrada yemek yer, İki padişah bir iklime sığmaz kırk derviş bir postta yatar, kırkından sonra azanı teneşir temizler.” İşte bütün bu atasözlerinde ve deyimlerde kırk sayısının üstlendiği bir görev vardır.
Kırkpınar’ın ismiyle ilgili değerlendirilmesi gereken diğer konu Samona Köyü yakınlarında güreşen askerlerin şehit oldukları yerde su fışkırmasından dolayı Türklerde pınar ve daha geniş anlamıyla su kültüdür. Kırkpınar’ın adının teşekkülünde Türklerde bazı sayıların kutsal sayılmasının ve ırmak- su kültünün tesiri vardır. Kırkpınar ismi kırk
sayısının tamamlayıcı özelliği ve Türklerin su iyesine gösterdikleri saygının neticesi olarak ortaya çıkmıştır. Kırkpınar ismindeki her kelime Türk halk telakkisinde bir kutsalı işaret etmektedir.”